Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Altay'la dosta düşmana mesaj

Türkiye'nin 2023 hedefi net. 10 yıl sonra dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek. Ülkeyi 2023'e hangi şirketlerimiz taşıyabilir! Örneğin, en fazla katma değeri yaratan Koç Holding nerede olacak?
Koç'un dokuz aylık cirosu en yakın rakibinden neredeyse yüzde 300 fazla.19.7 milyar lira ciro yapan Sabancı Holding'in Koç Grubu'nu yakalaması için Tüpraşlar'a Arçelikler'e ihtiyacı var.
Oysa hepimiz yıllarca Koç'u korumacı politikaların arkasına saklanıp rahat para kazanmakla eleştirdik. Amiral gemisi beyaz eşyada sorun yoktu. Tank gibi buzdolabı yapıyordu Koç. Ford ve Fiat işbirliğiyle montaj üretimi yapılan otomobilde, belki günün ihtiyaçları karşılandı ama bugünden geriye baktığımızda daha iyisini yapabileceği açık.

***

Ticarileşmiş ilk otomobil markamız "Anadol"u bir hatırlayın! Beygir gücü 85, 130 km hızı ancak yapan, ağırlığı 900 kiloyu geçmeyen bir arabaydı. Fiberglass'tan yapıldığı için, "Gövdesini dağda keçiler yiyor" diye ortalığa gerçeği yansıtmayan ama kitlelerin benimsediği bir söylenti bile yayılmıştı. O gün Koç'u hafife alanlar, bugün 66 ton ağırlığında, hızı 90 km'ye çıkan, 1500 beygir gücündeki "Altay" tankı için acaba şimdi neler hissediyordur?
Elbette Koç'un Otokar'ı, Altay'ı tek başına yapmıyor! Arkasında Aselsan gibi Türkiye'nin askeri teknoloji birikimine sahip şirketinin yanında, irili ufaklı 50'ye yakın şirket var. Topları yapan MKEK ile zırhı yapan Roketsan'ı unutmayın.
Savunmada birçok ilke imza atan kamu, yaptıklarını anlatamıyor, ne yazık ki pazarlamayı da bilmiyor. Askeri uçaklarda yerli yazılımları başarıyla kullanıyoruz. Farkında olan var mı? Nedense bir türlü yerli uçak üretimine geçemiyoruz. Aselsan'da kendi teknolojimizi yaratmak için uğraşan ama öldürülen pınıl pırıl mühendislerimizi gözardı etmeyelim. Altay tankında da kamu ve Koç, inovasyon ile organizasyonu birleştirdi.
Yüksek teknoloji üreten savunma sanayii özel koşulları olan bir iş!.. Üstelik, "kamu ya da özel" diye farketmiyor, çok riskli, ciddi güvenlik gerektiriyor. O yüzden yüksek askeri teknoloji üreten diğer şirketler kadar Altay'ın prototipini üreten Otokar, şirketin sahibi Koç Grubu ve Koç ailesi bu süreçte çok ciddi risk aldı.
Bu işler kolay işler değil!
Altay'a bir de bu gözle bakalım, olur mu?
Hükümet Altay hamlesiyle Koç Grubu'nu yanına aldığını dosta düşmana ilan etti. "Silahımızı üretiyoruz" diyerek sınırların dışına gözdağı verdi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA