Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Elektrik hattında Maliki kıvılcımı!

Dokuz yıl önce Irak tezkeresine "hayır" dedik. Bu coğrafyayla ilgili tercihimizi diplomasi ve ekonomi odaklı "yumuşak güçten" yana yaptık. Askeri ve güvenlik içeren "sert gücü" istemedik. Suriye'de tercihimiz değişince olan oldu. Yumuşak güçle elde ettiğimiz kazanımları bir anda kaybettik.
Coğrafyada politika dinsel, etnik, mezhepsel dokunuşlarla yapılıyor. Suriye ve İran'da yaşanan sorun Irak veya Lübnan'a anında sıçrıyor. Tıpkı kanser gibi bir başka ülkede metastas yapıyor.
Buna en iyi örnek, uçağı Barzani'nin eyaleti Erbil'e inemeyen Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın başına gelen durum. Irak Başbakanı Maliki, "Patron benim. Petrol ve gazda son sözü ben söylerim" diyerek blöf yaptı bize. Yıllarca, AB'den Diyarbakır'a ziyarete gelenlere bozulduk biz. "Kim bunlar" deyip eleştirdik. İnmeyen uçak olayı da bunun aynısı. İnsan kendisine yapılmasını istemediği hareketi başkasına yapmamalı!..

***

Enerjide arz güvenliğimiz alarm veriyor. Irak petrolüne ihtiyacımız var. Kürt Bölgesi'nin petrolü derman olur bize. O yüzden Irak petrolünü yedek değil asli güç olarak görmeliyiz. Durumun farkında olan Maliki "Şii Hilali" kartını böyle açtı ama petrol ve gazını boru hatlarıyla AB'ye ulaştıracak kilit ülkeyiz biz.
Irak elektriksizlikten kırılıyor. Bağdat yönetimi, Ankara ile tırmanan gerilime rağmen günde üç saat elektrik alan Musul, Kerkük ile Kürt Bölgesi'ne yapacağımız elektrik satış ihalesini onayladı.
İhaleyi, Silopi'deki santralinde fuel oilden elektrik üreten Karadeniz Holding göğüsledi yine. İlk kez Irak'ta görücüye çıkan Sabancı Holding'in Enerjisa'sı ile Cemil Kazancı'nın Aksa'sı yıllık 300 milyon dolarlık işi alamadı.
Bu arada Pakistan bir ay önce Karadeniz Holding'in enerji üreten gemilerine el koydu. 120 milyon dolar istiyor. Niye?
***

Petrol ve doğalgazı büyük ölçüde Rusya, İran ve Irak'tan alıyoruz. Nedense Rusya'dan ek gaz talebinde bulunduk. Bu talep İran'ın gaz ve hidrokarbonuna uygulanacak ambargonun ilk işareti. Yeni yılda ABD'nin yaptırım paketleri genişleyecek. Türkiye ise yıl boyunca Azeri gazının taşındığı Bakü- Tiflis- Erzurum ile İran Gaz Boru Hattı'nın sağlam olup olmadığını gözleyecek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA