Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Türkiye'nin ödülü!

Hiç abartmıyorum! Şayet böyle bir ödülü ABD vatandaşı bir dede almış olsaydı, başkan Obama, Beyaz Saray'da şovunu yapar, halk dedesini kucaklar, medya biteviye konuyu işlerdi. Zira ödül Nobel'in alternatifi. Yani dünyanın geleceği. Adı, "Doğru Yaşam."
Yaşamın doğrusu eğrisi olur mu? Olur olur. Toprağına sahip çıkan, yeşil örtüyü kucaklayan, denizini doğru yaşıyor zaten. "Bir avuç toprak vermem" demekle bayrak sallamakla olmuyor bu işler.
32 yıl önce İsveç'te kurulmuş Doğru Yaşam Vakfı. Her yıl kategorize etmeden biri onur, dört ödül veriyor. Bu yıl Doğru Yaşam Alternatif Nobel'ini TEMA'nın kurucusu, 90 yaşındaki Hayrettin Karaca aldı. Olaya bakar mısınız? Koca ülkede tısss. Büyük bir sessizlik...
Sanki Karaca, bu topraklar için uğraşmıyor!
Oysa büyük iş yapıyor. Kendisine değil, ülkeye sahip çıkması gerekenlerden hiçbir destek görmeden esas büyük bayrağı taşıyor. Kan dökmeden, savaşmadan toprağa sahip çıkmanın mücadelesini veriyor. Selle, yağmurla, erozyonla şehit verdiğimiz toprağı kucaklıyor.

***

Üstelik yürüdüğü yolda yalnız değil. Yol arkadaşı 87 yaşındaki Nihat Gökyiğit. Bu ihtiyar delikanlılar birinci kuşak işadamlarımız. Yoksulluğu, Anadolu kültürünü iyi biliyorlar ama çoktan paradan puldan dünya malından vazgeçmişler. Gerçek zenginliğin biyolojik çeşitlilikten geçtiğini keşfetmiş onlar. Bu ikili bazı konularda aynı görüşü de paylaşmıyor. İkisi de orman, "biyolojik zenginlik ve ekosistemdir" diyor. Toprak deyince onlar için akan sular duruyor. Aynı amacın peşinde koşuyorlar. İş, baraj tartışmasına gelince Karaca ile Gökyiğit farklı köşelere çekiliyor. Karaca'ya göre, barajlar kadar tehlikeli bir iş yok. Metan gazı üretiyor. Çin dahil dünyada pek çok ülke barajlarını yıkıyor. Gökyiğit ise "Suların depolanması lazım, o da barajlarla olur. Sadece içmek için değil, enerji için depolamaya ihtiyaç var" diyor.
***

Perşembe günü muhteşem ikiliyle birlikteydik.
TEMA bu defa Birleşmiş Milletler'in Çölleşmeyle Mücadele Sekretaryası'nın (UNCCD) verdiği "Yaşam için Toprak" ödülünü aldı. İlk defa verilen bu ödülü TEMA, 130 sivil ve kamu kuruluşu arasından ilk üçe sıyrılarak kazandı. 30 bin doları kasasına koydu. Bu ödül Türkiye'nin... TEMA da böyle diyor.
Orman ve Su, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Gıda Bakanı bu ödüle sahip çıkmalı; çünkü alınan ödülde üç bakanlığın da büyük katkısı var. Başbakan Erdoğan büyüğünü sever, sayar. Duyarlıdır.
Bu iki ihtiyar delikanlıya yeni yılda gerekeni yapacaktır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA