Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

SPK'nın Turkcell sınavı

Yeni bir yıla giriyoruz. Yeni yılda yeni SPK Başkanı göreve başlayacak. Başkan ilk sınavını "Turkcell"le verecek. Turkcell'de ortaklar ihtilâflı, yıllardır genel kurul yapılamıyor. Yerli yabancı bireysel yatırımcı ve kurumsal fonlara, 3 milyar lirayı aşan temettü ödenemiyor. Bir türlü üç bağımsız yönetim kurulu üyesi de atanamadı. İki gün sonra atamayla ilgili yasal süre dolacak.
Peki ne olacak?
Herkes Turkcell'in yüzde 27 hissesine sahip iki ortak Çukurova Holding ile Rus Altimo'nun İngiltere'de Privy Council'de süren tahkim sonucunu bekliyor. Bağımsız üye atamak için bu dava anahtar olacak. İngiltere'deki mahkemenin kararı bugün yarın gelecek. Onca yıldır ortakların kavgasını izleyip, çözüm getiremeyen, işin kilitlenmesinde rol üstlenen SPK ise gelişmeleri izliyor.

***

Eğer karar Altimo'nun lehine çıkarsa, Çukurova, kendisine ait olduğunu iddia ettiği yüzde 13.2 hisseyi Rus ortağına devretmek zorunda kalacak. Bu durumda bağımsız üyelerin atanmasını zorlaştıran yapı ortadan kalkacak.
Ya tam tersi olur, Çukurova Grubu ipi göğüslerse...
Bu durumda da mahkemenin oy vermeyi engelleyici şartları bitecek. Her iki koşulda da bağımsız üye kilitlenmesi çözülecek. Turkcell'de davadan bol ne var? Yüzde 38 hisseye sahip büyük ortak TeliaSonera, açtığı davayı kazandı. Faiziyle birlikte 1 milyar 300 milyon dolara dayanan parayı tahsil edecek.
Tahsilat stratejisini de Londra'dan gelecek karar belirleyecek.
***

Türk, Rus, Finli ve İsveçli ortak.
Bir ipte üç cambaz(!)
Türkiyenin markası Turkcell'de davayı kim kazanır?
Patron kim olur?
Önemli değil, önemli olan yeni ekonominin tek temsilcisi olan Türk markası Turkcell'in çok ortaklı bir iş modeliyle dünyaya sunulması. Turkcell'in değeri ancak bu yolla artar. Ekonomik milliyetçilik budur. Bu arada bireysel hissedarlar adına görüş bildiren, Ericom Telekomünikasyon şirketinin ortaklarından, Borsa Yatırımcılar Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv'in bağımsız yönetim kurulu üyesi olmasını istiyor. Öneriye mevzuat uygun mu?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA