Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

BM'nin erkek feministi

Bir zamanlar işsiz üniversiteli Meltem Solmaz'ın, doğurduğu sekiz çocuktan sadece ikisini yaşatabilen Emine Algül'ün çocuk gelin Beyhan Aydıner'in yaptığı el emeği göz nuru telefon kılıfı, mumluk ve iğne oyalı tülbentin yer aldığı mikro kredi çeyiz sandığı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un ofisine yerleşti bile. Turkcell Genel Müdürü Koray Öztürkler''in BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a sunduğu hediye paketi mikro krediyle değişen yaşamların özeti aslında.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, kadınlara mutlak eşitlik diye bastırıyor. Göreve atanmasıyla birlikte altına imza attığı ilk iş, Kadınları Güçlendirme İlkeleri (WEP's). Erkek egemen bir dünyanın temsilcisi olan BM'de sayesinde kadın yönetici sayısı yüzde 50 oranında artmış.
Ses çıkarmadan değişim olur mu?
Erkek feminist Ban Ki-moon, "olmaz" diyerek kadınlara, "Eşit haklara sahip olmak için beni kullanın" diye sesleniyor. Kadınlardan isteği, hükümeti, özel sektörü, liderleri değişime zorlamaları.

***

Dün, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü 'WEP's etkinliği çerçevesinde Turkcell'in davetiyle geldiğimiz New York'ta kutladık.
BM Kadın Ofisi, özel sektörü değişime teşvik etmek için, 2009'da imzaladığı Kadını Güçlendirme İlkeleri (WEP's) etkinliğinin bu yıl beşincisini organize etti. Etkinliğe katılan üç şirketimiz kadına yaklaşımlarıyla ilgi odağıydı.
İki gün boyunca BM'de Türkiye rüzgârı esti. BM'nin Kadını Güçlendirme Prensipleri Yarışmasında onur ödülü alan Suteks'in patronu Nur Ger, Borusan Holding'den Burcu Türkay ve Turkcell'den Koray Öztürkler'le göğsüm kabardı. Turkcell'in Genel Müdür Yardımcısı Öztürkler, "İş eşitliktir, dedik. Eşitlik önce evimizde başlar. Çalışanlarımızın yüzde 50'si, yöneticilerimizin yüzde 42'si kadın ve bu dünya ortalamasının iki katı. Diğer şirketleri de WEP's'e imza atmaya ve bu ilkeleri samimiyetle hayata geçirmeye davet ediyoruz" diyor. Tıpkı kadın hareketine kendini adayan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon gibi kadın sorununun çözüm ortağı ve gönüllülerinden biri de Öztürkler. Dünyanın dört bir köşesindeki bu bir avuç yönetici feminist erkek değişimde önemli bir misyon üstlenecek.

***

Peki, Türkiye'de bugüne kadar kimler WEP's'e imza attı?
Sabancı, Boyner, Turkcell, Suteks. Atılan imza bir elin parmaklarını geçmiyor. Dünya Ekonomi Forumu, "Küresel Cinsiyet Uçurumu" raporu verilerine göre kadın erkek eşitliği sıralamasında 135 ülke arasında 124'üncüyüz. Cinsiyet eşitliğinin bölgelere göre değerlendirmesi ve ekonomiye katılımda yer aldığımız Avrupa ve Orta Asya grubunun da sonuncusu. Ne dersiniz? Kadını ucuz işgücü olarak gören Türkiye, ayrımcılığı sonlandırır, 'kadının yeri kocasının dizinin dibi 'diyen anlayışa karşı çıkar, şovu bırakıp, kadın erkek fırsat eşitliği için çaba harcar mı?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA