Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

El kadar ada yürek hoplattı!

Güney Kıbrıs'ta halk geceyi bankomat kuyruğunda geçirdi. El kadar ada, AB'nin, off shore işlem yapanların ve parasını adaya park eden Ruslar'ın yüreğini ağzına getirdi. Yunanistan'daki krizde para kaybeden, adanın en büyük holdingi olan Ortodoks Kilisesi'ni de atlamayalım. G. Kıbrıs dünyanın en güçlü off shore cennetlerinden biri. Bir dönem off shore banka sayısı 130 bini geçiyordu. Sayı 2 bin 300'e inmesine rağmen off shore hesaplarla ilgili kesin veriye ulaşmak mümkün değil. Bankomat kuyruğundaki halkın tepkisine bakılırsa, bankadaki mevduata el konulması sürpriz olmayacak.
G. Kıbrıs'ın 17 milyar euro açığı var.
10 milyar euro açık bankacılık kesiminden kaynaklanıyor. Uzun süredir AB'den destek bekliyordu G. Kıbrıs. Çaresizdi. 1 Mart'ta göreve başlayan Nikos Anastasiadis Hükümeti sonunda AB'nin isteklerine boyun eğdi. Kurtarma paketinin kabul edilmesine saatler kala, bankalardaki her 100 euronun 9 eurosuna, işletilen faizin yüzde 20'sine el koydu. Geliri de vergi olarak bütçeye aktarma kararı aldı.

***

Buna rağmen 840 bin nüfuslu G.Kıbrıs'ta hâlâ 7 milyar euro açık var. "Git bu açığı kimden para bulursan bul ve kapat" diyen AB, Rumlar'ın hamisi Atina'dan sonra ikinci acı reçeteyi de Lefkoşa'ya dayattı.
Peki. Kuzey Kıbrıs süreçten nasıl etkilenir? Euro Bölgesi'ne entegre edilmeyen, yakında Manavgat Suyu'na da kavuşacak olan K. Kıbrıs, uzun süredir IMF programı gibi "Ankara kemer sıkma programı" uyguluyor. Her ne kadar güney üzerinden ihracat yapılıyorsa da bu süreçten çok etkilenmeyecek.
62 off shore bankasına sahip Kuzey... Belki de ilk kez AB'ye üye olmamanın avantajını yaşayacak. AB'nin derdi belli. Kıbrıs'ın "Off shore cenneti" olmasını istemiyor.
***

En azından G. Kıbrıs'taki hesapların denetlenmesini ve üçüncü dünya ülkelerinden kolay kazanılan paraların Avrupa ve ABD'ye girmesini engellemek istiyor. AB Parlamentosu ise Rumları, "Rusya'nın Truva Atı" olarak görüyor. Annan Planı'na "hayır" diyen Rumlar için zorlu bir sınav bu.
1996'dan bu yana adım adım gelişen Rusya-Rum Kesimi ilişkisi masaya yatırılıyor. Bir AB üyesi olarak, birliğin dış politikasına uyum mu, yoksa Rusya ile stratejik ortaklık mı? AB, G. Kıbrıs'ın Rusya ile birlikte açılım peşinde olduğunu düşünüyor. Aba altından değil aba üstünden sopa gösteriyor.
Eğer Lefkoşa çok sıkışırsa Moskova'nın stratejik ortağı olması hayal değil. Rusya verdiği kredilerle AB'ye rağmen Rum ekonomisini ayakta tuttu. Beş yıl önce de Doğu Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz paylaşımıyla ilgili, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, İsrail ve G. Kıbrıs'la çok yakın ilişki kurdu.
Rusya ilk hamleyi kazandı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA