Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Bölgenin sermayesi bölgeye dönüyor

Diyarbakır'dayım. Heyecan tavan yapmış. Halk, Nevruz'a ve yapılacak açıklamalara kilitlenmiş. Mart 2009'da yapılan ve 500 bin kişinin toplandığı Nevruz'u hatırlatıp, "Bu defa en az 1 milyon kişi katılacak" diyor bize. Kürt siyasi evreninin beklentisi bu. Diyarbakırlı, bu defa Nevruz'un barışın simgesi olmasını istiyor. "Asıl önemli olan bundan sonrası yani kalıcı barışın sağlanması" diye sözü tamamlıyorlar.
Barışın adı bile yetti. 1984 Eruh baskınından 1993'e kadar çok acı yaşadık!
Yüreklerimiz yandı. Binlerce askerimiz şehit oldu. Binlerce gencimiz dağda yaşamını yitirdi. Pek çok kesim ortak aklı devreye soktu. PKK, 1993 ile 2009 arasında yedi kez eylemsizlik kararı aldı. Tek taraflı ateşkes ilan etti. En uzun ateşkes 1999'da İmralı yargılama süreciyle başladı. 2004'e kadar sürdü.
Bu süreç her iki taraf için kaçırılan en önemli fırsattı. Eğer o zaman görüşmeler başlamış olsaydı, bugün terör sorunu geride kalmış olmayacak mıydı?

***

Diyarbakır'da beklenti çok yüksek Bu defa Nevruz farklı. Bugün PKK'nın geri çekilmesi ve ateşkesin açıklanması da tarihi bir an değil. Tarihi an, kürsüden konuşma yapacak BDP'lilerin ağzından Abdullah Öcalan'ın silahlara veda ettiğini ilan etmesidir, tarihi açıklama budur.
İlk kez hem Kürt hem Türk, her iki taraf da barış süreci için şimdilik samimi görünüyor. Süreç, sınırların dışına son PKK'lının çıkmasıyla da bitmeyecek! Silahlı güç Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani'yi de tedirgin edecek. Açıkçası çözüm süreci gücün dağılmasına karar verildiği an başlayacak.
***

Diyarbakır'da nüfusun yüzde 50'si genç.
İş ve aş bekliyor genç insan. Geleceğini kaybetmek istemiyor hiçbiri. Çoğu genç vasıfsız. Kalifiye elemana dönüşmeleri gerekiyor. KOSGEB ve İşkur'un barış sürecinde meslek eğitim için kolları sıvayıp harekete geçmesi şart. Çünkü Diyarbakır yerli yabancı yatırımcı bekliyor.
Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği Başkanı Aziz Özkılıç, "Birinci organize sanayide yer yok, ikinci organize sanayi bölgesi için 210 yatırımcı arsa tahsisi bekliyor" diyor. Boydak'ın devam eden, K. Maraşlı İskur Tekstil'in yeni başlayan 50 milyon dolar tutarındaki yatırımlarını bir yana bırakırsak, sermaye geri dönüş hazırlığında. Bölge işadamı arayışını sürdürüyor. Bursa ve İstanbul'daki bazı şirketler yönünü Diyarbakır'a çevirdi.
İ-Teknoloji 500 kişiyi istihdam edecek elektrik ve elektronik batarya üretimi için düğmeye bastı. Barışın temelinde refahın adil paylaşımı yatar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA