Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Parasızlık Rumlar'a toprak sattırıyor!

Bir ada, iki ayrı toplum, iki ayrı ekonomi, 45 yıldır süren müzakere süreci, 30 yıldır devam eden ambargo!..
Gerilim adası Kıbrıs'ın AB locasında oturan Güney Rum Kesimi'nin krizi dehşet verici.
Ortada bir enkaz var. Resmi rakamlar bir yana kamu, mali ve özel sektörün uğradığı tahribatın 40 milyar euro olduğu tahmin ediliyor. 880 bin nüfuslu G. Kıbrıs'ın bu devasa borcu nasıl ödeyeceğini kimse kestiremiyor.
G. Kıbrıs, ya
Troyka'nın hazırladığı paketin üstünde yeni bir finansman paketi ya çok güçlü yeni bir ekonomik program hazırlanacak ya da yepyeni bir ekonomik senaryo üretecek. Başka çıkışı yok.
Bu üç yoldan hangisi çözümü getirir?
Hiç tartışmasız doğalgaz, su jeopolitiği ile Türkiye'yle yapılacak ekonomik entegrasyon. Zira G. Kıbrıs'ın krizi K. Kıbrıs'a makro düzeyde fırsat, mikro düzeyde de risk getiriyor.

***

Ekonomist Necdet Ergün, birey başına 650 bin euro varlık değeriyle AB ülkeleri arasında rekor kıran Güney'den az da olsa KKTC'ye iş aramaya gelenlerin olduğunu söylüyor. "Rumlar, daha ucuz olduğu için artık Ercan Havaalanı'nı kullanıyor" diyor. Güney'de iptal edilen turizm paketleri yönünü Kuzey'e çevirmiş. Danimarka, Norveç ve Finlandiya pazarına giremeyen KKTC'ye 15 gün sonra Danimarka'dan gelen ilk charter uçağı inecek.
Güney'deki yabancı yatırımcı KKTC'de konut ve gayrimenkul projelerine ilgi gösteriyor.
***

Konut ve emlak deyince duralım.
Paraya sıkışan Rumlar, 1 milyon 700 bin dönüm olduğu söylenen taşınmazlarla ilgili harekete geçti. Taşınmaz Mal Komisyonu'na başvurular birdenbire arttı.
Herkes toprağını satmak istiyor. KKTC, konuyla ilgili yeni bir taslak üzerinde çalışıyor.
Off shore bankalarda para kaybeden Ruslar ise rotayı KKTC'ye kırdı.
İleriye dönük pozisyon almak isteyenler de bankacılık sektörüyle ilgileniyor.
Ancak Güney'e çalışmaya giden Kıbrıslı Türklerin büyük bölümü işsiz. Gazinolara daha az Rum müşteri geliyor. Güney'de içki, sigara ve akaryakıta gelmesi beklenen zam, Kuzey'de de fiyatları artıracak.
***

Dün Girne'de KKTC Maliye Bakanlığı'nın düzenlediği, Merit Otelleri'nin ev sahipliğinde gerçekleşen, "Küresel Gelişmeler Işığı Altında Türkiye ve KKTC Ekonomisi ve Sermaye Piyasaları" toplantısında anladım ki, Türkiye ile KKTC vakit kaybetmeden mal, hizmet, sermaye ve emek piyasalarını entegre etmeli. Türk ve KKTC şirketlerinin birleşmesini sağlayacak çok acil bir teşvik paketi hazırlanmalı. Güney'in krizi Kuzey'in fırsatı olmalı.
Bunun da yolu finansal erişimden geçiyor.
SPK ve Borsa İstanbul'un Kıbrıs çıkarmasının nedeni bu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA