Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

KKTC'den 'Rus oligarklara' kırmızı kart

Troyka çalışıyor! Güney Kıbrıs'ın 40 milyar euroyu bulan enkazını kaldırmak için önlemler alıyor. Uygulamaya konulan Euro Grubu kararları nefes aldırmıyor.
Sermaye dolaşım kısıtlaması ciddi yaptırımlar getiriyor.
Yunanistan'da yayınlanan Kathimerini gazetesi iki gün önce, bu sıkı trafiği, "Rusların paraları Rum bankalarında esir kaldı" diye yazdı.
Bulaşıcılıktan korkan Avrupa bankaları, Rus yatırımcıların Güney Kıbrıs'taki bankalarda bulunan mevduatlarının aktarılması amacıyla hesap açma talebini reddediyor.
Ruslar rotayı çoktan Kuzey Kıbrıs'a çevirdi.
15 bin öğrencisi KKTC'de yüksek öğrenim gören ambargo altındaki İran'da KKTC üzerinden çıkış yolu arıyor.
Hakkını teslim edelim.
Rus milyarderleri (oligarkları) reddeden sadece AB bankaları değil ki! KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Rus ve İran parasını reddettiklerini söylüyor.

***

Üç yıllık kriz programından sonra Derviş'in "Güçlü Ekonomiye Geçiş Programını" uygulayan ve program çerçevesinde finansal erişim için büyük çaba harcayan Bakan Tatar diyor ki: "Her gün kim olduğunu bilmediğimiz birkaç aracı ellerinde çantalarla bizi ziyarete geliyor. Paralarını Merkez Bankamıza yatırmak istediklerini söylüyorlar. Bu para yatırıma gelmiyor ki! Merkez Bankası Başkanı Bilal Şahin'i TC Merkez Bankası görevlendirdi. Burası Türkiye'nin arka bahçesi. Biz, Türkiye'yi zor duruma sokacak işlere girmeyiz. Bu paraların tümü kara paradır. Aylardır Rum bankalarının kapanacağı konuşuluyordu. Buna rağmen batık bankalardaki paralar hiçbir yere gitmedi.
Neden?"
Ballı para trafiği yakın izlemede. Bakan Tatar hem soruyor, hem de ABD ve İngiltere'nin Güney Rum Kesimi'ndeki büyükelçilik görevlilerinin de sık sık Kuzey Kıbrıs'a geçip, durumu kontrol ettiklerini söylüyor.
***

Mülkiyet sorunu, Rumların krizi, finansal çeşitlilik arayışı, Turkish Bank başta olmak üzere birkaç şirketini Borsa İstanbul'a kote etmek için uğraşan Kuzey Kıbrıs'ta siyasetçi, 45 yıl sonra Rumların ilk defa masaya ekonomik ihtiyaçtan dolayı oturacağını öngörüyor.
Çünkü kriz, Güney Kıbrıs'ı rasyonelleştiriyor. Rumların elindeki "kara para ve vergi cennetine" dayalı bankacılık vanası kesildi. Güney Kıbrıs ekonomik çölleşmeye giderken bu eski vananın yerine, en az eskisi kadar güçlü yeni bir dış vana gerekiyor.
Çözüm, Türkiye ile ekonomik ilişki ve doğalgaza dayalı güçlü bir ekonomik model oluşturmaktan geçiyor...
Kıbrıslı aydınlar ve siyasetçiler "Türkiye, Güney'in krizini artık euro dolar paritesi üzerinden değil, Kıbrıs sorununda ortaya çıkan fırsatlar üzerinden okumalı ve politika üretmeli" diye mesaj gönderiyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA