Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Bugünü yarına bağlayalım!

Diren Gezi hareketine yaklaşımın yarattığı imaj zedelenmesi Türkiye'ye yetti! Sırat köprüsünden geçiyoruz.
Sokaklarda "apoletli" yok, "halk" var. Halka rağmen kimse hiç bir şey yapamaz.
Bölgesel liderliğe oynayan bir ülkenin demokrasiyi içselleştirmekten başka şansı var mı?
İlişkilerin bu kadar içiçe girdiği bir ortamda soğuk savaş silahlarıyla sorunlara çözüm aramak işe yaramaz.
İçinde yaşadığımız totaliter rejimin kol gezdiği coğrafyaya bir bakın. Şiiler ve Kürtler işbirliğine gidiyor.
Irak'ta iktidarını güçlendirmek isteyen Başbakan Maliki, Kürt Bölgesel Yönetimi Lideri Barzani'yi ziyaret etti. Görüşmenin üzerinden 24 saat geçmedi. Rusya'nın bir numaralı enerji şirketi Gazprom bünyesindeki Gazprom Neft, 2015'e kadar Kürt Bölgesi'nde 1 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı.

***

Rusya, Bağdat'a rağmen adım atar mı? Bağdat-Erbil ittifakına ilk destek böyle geldi. Uzun süredir bölgenin süper gücü "Rusya" ile küresel dünyanın süper gücü "ABD" bu coğrafyada birlikte hareket ediyor diye yazıyorum.
Irak'ta yayılan ABD ve Rus şirketleri bunun en iyi örneği. Irak'ın Kürt Bölgesi'nde yatırım yapmayı planlayan büyük şirketlerden biri de ABD'li Exxon Mobil. Kürt Bölgesi'ne inen Rusya çoktan bölgeye yerleşti.
Ayrıca Doğu Akdeniz'e de indi. İsrail'in Tamar Bölgesi'nde bir petrol anlaşması imzaladı. Kürtlerle harmanladığı Doğu Akdeniz kartını İsrail'le birlikte petrol ve gaz aramaya ayıracak. Bölgedeki büyük çatışma beklentisi sonuçsuz kalıyor. Coğrafyada yeni fotoğraf şekilleniyor.
***

Suriye denklemin neresinde?
Toprak Su Enerji'den stratejist Dursun Yıldız, "Suriye, bölgedeki büyük oyunun ayrılmaz parçası. Doğu Akdeniz tüm küresel aktörlerin buluştuğu bir arena. Kıbrıs, Lübnan, İsrail, Azerbaycan, Rusya, ABD, İran, Irak, Türkiye ve Mısır.
Herkes orada" diyor.
Yıldız'a göre Mısır, Nil Deltası'ndaki büyük doğalgaz rezervleriyle etkili bir anahtar. Etopya'nın Nil'e müdahalesini gözden kaçırmamalıyız. Güney Kıbrıs petrol ve gaz aramaya devam ediyor. İkinci ihaleyi açacak.
Yarın İran'da seçim var. Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Doç Dr.
Mehmet Şahin
'in Hazar Enstitüsü'ne hazırladığı, "Sekiz aday tek görüş:
İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimi"
raporuna göre İran'da fazla bir şey değişmeyecek...
Halk seçimle ilgili değil. 8 adaydan beklentisi yok.
***

Peki, Gezi eylemiyle dünya vitrinine oturan, içine kapanan Türkiye ne yapmalı?
Katı siyaset bölgedeki gücümüzü azaltıyor.
Oyundan uzaklaşıyoruz.
Bugünü yarına bağlamak için toplumun her kesimiyle barışmalıyız. Gençlerin enerjisine ihtiyacımız var. Gençleri kucaklamalıyız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA