Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Gezi'nin faturası yüksek

Gençlerimiz sağolsun! Sayelerinde siyaset, bürokrasi, medya üç haftada eskidi. Onların enerjisine ihtiyacımız var bizim. Sunulanla yetinmiyor bu kuşak. İsveç ayarında özgürlük istiyor. Gezi Parkı Hareketi demokrasi açığımızı iyice ortaya çıkardı. Ne acıdır ki, bu ülke hukukun uygulanmasına dair inancını kaybetmiş. Eğer Topçu Kışlası ve Taksim'e AVM ile ilgili 6. İdare Mahkemesi'nin verdiği karara uygun davranılsaydı hiçbir şey olmayacaktı.
Başbakan Erdoğan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş krizi çözmek için üç gündür düzenli görüşme yaptı. Şimdilik uzlaşma sağlandı. Suni bir uzlaşma bu. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

***

Başbakan bugün Sincan'da, yarın Kazlıçeşme'de. Millete Saygı mitingleriyle heyecan tazeleyecek. Taksim Dayanışması ise Sine-i Millet'e döndü.
Yargı kararı ve halk oylamasıyla ilgili görüşünü belirledi.
Para Dergisi Yazarı Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu, bu haftaki yazısında "Gezi'nin asıl kaybı ekonomiktir" diye fatura çıkarmış. "Yaşanan sürecin görünen ve görünmeyen iç ve dış ekonomik faturası ağır" diyor.
Sonuçta iki reyting şirketinin "yatırım yapılabilir ülke" demesinin üzerinden bir hafta bile geçmeden ortalık karıştı.
Prestij kaybettik.
***

Borsa endeksi 94 binden 75 bine indi, değer kaybı yüzde 20... Faiz lobisi söylemi yetti! Faiz yay gibi yukarı fırladı. Yüzde 5 bandından yüzde 7 bandına tırmandı.
Yüzde 20'lik faiz artışı tüketici, otomobil, konut, işletme ve yatırım kredisi alan herkesi olumsuz etkileyecek.
Borçlu özel sektör bahardan kışa döndü diye çerçeveyi çiziyor Saygılıoğlu...
Dövizde de farklı değil tablo.
1 lira 80 kuruş bandında seyreden dolar, 1 lira 90 kuruş sınırını aştı.
10 günde yüzde 10'a ulaştı kur artışı.
Sokaktaki insan da, bakkalı olan esnaf da, fabrikası olan sanayici de, döviz borcu nedeniyle ciddi kur farkı zararı yazacak.
***

Oysa bir aydır gelişmekte olan marketlerde pozisyon alanlar diken üstünde, ABD'yi gözlüyor. ABD ekonomisi kıpırdadı.
Sıfır faiz politikasından vazgeçilir mi?
Tahvil alımı azalır mı?
Fon yöneticileri, bastığı bol parayla piyasaları obezleştiren ABD Merkez Bankası FED'in 18 Haziran'daki kararına kilitlendi..
Bizim gibi sıcak parayla nefes alan marketler FED kararından çok etkilenecek.
Böyle bir konjonktürde kendi kendimize kurşun sıktık! Ek risk yükledik bilançomuza.
Üç haftada 8 milyar dolar çıktı ülkeden!
Az mı?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA