Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Pentagon kanatlandı!

Pentagon'a bir haller oldu. Hafif ham petrol üretimiyle ilgili biten çalışma elini rahatlattı. Artık Şeyl petrolünü jet yakıtı olarak kullanıp, yakıta az para harcayacak. ABD ordusunun yakıt tüketiminde jet yakıtı liste başı. Eğer hafif petrolün iç piyasa satışının yarattığı karışıklık önlenir ve lojistik sorunu halledilirse, Pentagon'un operasyonel maliyetleri düşecek.
ABD ordusu yıllardır enerji güvenliğini sağlamak, enerji yollarında hakimiyet oluşturmak için dünyanın dört bir köşesine yerleşti. Son dönemde sefer görev emri Asya -Pasifik'e çıktı. Burada uzun bir dönem kalacağa benziyor. Demek ki, enerji için ordu, ordu için enerji stratejisine devam edilecek.
Dünya halkına geçmiş olsun!..
ABD Savunma Bakanlığı'nın azalan enerji harcamaları Pentagon'u kanatlandıracak.

***

ABD Airforce 2020 Enerji Planlama raporuna göre ABD ordusunda, yakıt tüketiminde yüzde 63 ile en büyük pay Hava Kuvvetleri'ne ait. Yakıt tüketiminde de yüzde 85'lik payla adres jet yakıt. Uçak gemileri ve denizaltılar nükleer yakıtla çalışıyor. Deniz Kuvvetleri toplam enerji ihtiyacının yüzde 59'unu petrolden sağlıyor. Kara Kuvvetleri günde 21 milyon varil yakıt tüketiyor.
ABD ise iki denizaşırı cephede fiilen savaşıyor.
Dünyanın her köşesinde ciddi bir askeri varlığı var.
Foreign Policy'de yayınlanan bir makalede ABD'nin dünyadaki askeri üs sayısı 865. Gizli görev üsleri ve bazı ülkelerdeki savaş karargahları buna dahil değil. Bu birliklere düzenli olarak petrol ulaştırılıyor.
Ordu, 1997 ile 2011 arasında günde 300- 390 bin varil yakıt tüketmiş. Sadece Afganistan'daki günlük petrol tüketimi 45 bin varil. 2011'de günlük tüketimin faturası 18,9 milyar dolar.
Petrol fiyatlarında her 10 dolarlık artış 1,3 milyar dolar ek maliyet getirmiş.
***

İşte Şeyl petrolü sayesinde bu ciddi finansal baskı çözüldü.
Kim ne derse desin jetler global dünyanın dengesini sağlamak için uçup duracak.
Rusya'da iki gün sürecek G-20 Zirvesi'nin ana konusu da bu! Şimdi Kongre'den petrol ve doğalgaz ihracı için izin bekleniyor. Çıkar çıkmaz ABD, dünyadaki merkezi yakıt depolarına ekonomik sevkıyat yapacak. Ucuz Şeyl petrolü ile uçan jetlerin maliyeti düşecek. Önümüzdeki dönem Kongre'de, ABD Savunma Bakanlığı bütçesi görüşülürken, dış operasyon planları maliyet engeline takılmayacak.
Şeyl gazı hikâyesini küçümseyen Türkiye'ye duyurulur!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA