Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

"Bütün Şehir" dalgası!

Dünya nefesini tuttu. FED'in 12 gün sonra yapacağı toplantıdan çıkacak kararı bekliyor. Bu kritik kararı etkileyecek en önemli gösterge, ABD'de yarın açıklanacak istihdam verisi. Eğer sonuç iyi gelirse, Türkiye gibi gelişen piyasalarda dalganın boyu artar. O yüzden Türkiye, dış dünyadan yayılan büyük dalgayı daha bugünden alacağı önlemlerle aşabilir.
Her dalga kriz demek değildir! Yeter ki Suriye açmazından kurtulalım. Akıllı yüzücü dengeyi bulur. Sonuçta komşularımızdaki gelişmeler doğrudan içeride istikrarımızı etkiliyor. Suriye ile ilgili gelişmeler orta vadede sıcak para girişiyle ilgili sıkıntı yaratabilir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün Rusya'nın St.
Petersburg
şehrinde başlayan G-20 zirvesinde Suriye'yle ilgili zemin yokluyor.
Ekonomi sayılar, rakamlar yığını değil!
Hayatın kendisi!
Ağustosta kavrulduk ama sonbaharda da sıcak rüzgârların esmeye devam edeceği kesin. Bir yanda ekonomide dalgaların boyunu konuşurken, diğer tarafta siyaset kurumu da yerel seçim için start verecek.

***

İleri demokrasi katılımcılık ve yerinden yönetimle tanımlanır. Yerelde merkezileştirme demokrasilerin önündeki engeldir.
Türkiye bir yasa çıkardı. 6360 sayılı "Bütün Şehir Yasası" ile 5747 sayılı "Büyükşehir Yasası'na" veda etti. Yeni yasayla birlikte sayısı 3 bin olan belediyelerin yarısı kapanacak. Son tahlilde ilçe belediyeleri mutlu, belde belediyeleri ise çok umutsuz. Ancak en çok destinasyon olan belde belediyeleri mutsuz.
Örneğin 640 km sahil şeridine sahip, 10 milyar dolar turizm geliri yaratan, 74 belde belediyesi kapanacak olan Antalya'ya bakar mısınız? Kemer, Side, Belek ve Kundu gibi destinasyon beldeleri kapanacak ama nasıl hizmet gideceği belli değil.
***

Üç gündür yollardayım. Yeni yasanın getirdiği etkileri görmek için Antalya'yı ve kapanacak çoğu beldeyi gezdim. Alanya, kapanan beldeleriyle rekor kırıyor. 12 bin nüfusu, 80 bin yerli yabancı yaşayanıyla Side Belediyesi gördüğüm kadarıyla kapatılmayı hak etmiyor.
Başkan Kadir Uçar, Side adına çok üzgün. Bir tek Side 3 milyar dolar gelir yaratıyor. 13 sayısı kimi kültürlerde uğursuz, kimi kültürlerde uğurlu sayılıyor. Umarız, 13 yıldır uluslararası bir festivale imza atan Side için bu sayı uğur getirir. Zira kitle turizminin başkentinin anayasası hizmettir. Yasayla birlikte turizm beldelerinde hizmeti almak zorlaşacak.
Dolayısıyla marka beldelerde kalite düşeceği için daha bugünden harekete geçip, cari açık yaratmayan en büyük gelir kalemimiz turizmle ilgili önlem almak zorundayız.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in dikkatine sunulur!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA