Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Erbil'i Batı'ya açıyoruz

Günlerdir Başbakan Erdoğan ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Barzani'nin Diyarbakır buluşması tartışılıyor. Vatandaş, 37 yıldır ülkesine uğrayamayan Şivan Perwer ile türkücü İbrahim Tatlıses'in vereceği konseri bekliyor. Görüşme bölgenin geleceği için önemli bir kilometre taşı. Geleceği tarihçiler yazacak. Bugün her şey daha güzel bir dünya kurmak için. Ama bu buluşmayla birlikte Kürtler kendilerini daha bir güvenli hissedecek.
Türkiye boşa zaman kaybediyor. İşin özüne odaklanmalı.
Bu ziyaret, Irak Kürt Bölgesi'nin geleceğini, "batıya açma" projesidir...

***

Erbil'in yüreği pır pır ediyor. Hedef, Ankara ile imzalanacak anlaşmayla Kürt Bölgesi doğalgazını 2014'te temeli atılacak TANAP'a bağlayıp, 2017'den itibaren Avrupa'ya gaz pompalamak... 2015'te de Doğu Akdeniz'den petrol taşımak... O yüzden bölge istikrara mahkûm!
***

Bölgede güvenliği sağlamanın tek yolu, petrolü, gazı pazara taşıyıp gelir yaratmaktan geçiyor. Buna inanmayanlara en iyi örnek, petrol stokları yüzünden ekonomisi durma noktasına gelen İran. Petrollerinin üçte ikisi ambargo altında. Türkiye bile alımını yıllık 7.5 milyon tona indirdi.
Açıkçası petrol ve gazın bölge için çok özel bir anlamı var. Bir kere küresel enerji devleri tüm bölgede cirit atıyor. Sadece Irak'ta 40'a yakın büyük oyuncu var. 18'i ABD'li.
2020'den sonra dünyaya taşınan her dört varilden biri Irak petrolü olacak. Petrol bölgenin karmaşasında da, güvenliğini sağlamada da çok etkili; siyaseti belirliyor. Bugüne kadar Bağdat ile Erbil arasında yaşanan gerilimin başka bir izahı olabilir mi?
***

Peki Bağdat hükümetinin derdi neydi?.. Petrolle dans ederken tüm yetkileri elinde tutmak istedi.
Ancak hızla kalkınan ve Kürt İsviçre'si olmaya soyunan Erbil'in hızına yetişemedi. Ekonomisi güçlenen Erbil, siyasi olarak daha özgür davranmaya başlayınca işin rengi değişti. Erbil'e yerleşen Exxon Mobil, Gazprom derken Ankara ile imzalanan Kürt Boru Hattı yüzünden rahatsızlık tavan yaptı. Barzani ve ekibi, rahatsızlığı dikkate almadı. Çaresiz kalan Bağdat Erbil'e yakınlaştı. Bunda ABD'nin İran'a karşı yumuşamasının da etkisi büyük.
***

Süper güç ABD, bölgesel güç Rusya, arada sırada topa giren Çin... Bölgede satranç güzel oynanıyor. Gelin görün ki Türkiye dahil, Batı fotoğrafı doğru okuyamadı. Geleceğini garanti altına almak isteyen Erbil, merkezi iradesini güçlü tutmaya çalışan Bağdat, Şia ekseniyle dayanışmaya çalışan, hatta Şia Dostluk Boru Hattı kurmak için harekete geçen Tahran, Şam...
Kısacası şimdilik herkes dersini almış görünüyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA