Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Kaya Bey'e çıkış yok

Pakistan derin bir enerji krizi yaşıyor. Elektrik kıtlığı yüzünden ülkenin gayrisafi yurt içi hasılası, her yıl yaklaşık yüzde 4 düşüyor. Ülke yöneticileri, 2005'te hazırlanan İran, Pakistan ve Hindistan tarafından uygulanacak "İran Boru Hattı" ile sıkıntıyı aşacağını düşünüp, projeye umut bağlamıştı. Bazen evdeki hesap çarşıya uymuyor!
İran'ın Basra Körfezi'ndeki Güney Pars yatağından çıkıp Pakistan üzerinden Hindistan'a uzanacak boru hattı projesinden Washington'un baskısıyla önce Yeni Delhi vazgeçti.
İran yılmadı! Boru hattının kendi topraklarından geçen 900 kilometrelik bölümünü inşa etti. Geçtiğimiz martta da 2 milyar dolara mal olması planlanan Pakistan'dan geçecek hattın 2014'te bitirilmesi için bir anlaşma daha imzaladı.

***

Ambargoya rağmen 10 yıldır İran Petrol Bakanlığı'ndan birçok yetkili ile görüşmelerde bulunan Pakistan, çok istediği halde boru hattı için nedense tek çivi çakmadı. Oysa Tahran ile günlük 21.5 milyon metreküp doğalgaz ithalatını içeren ilk doğalgaz anlaşmasını 2010'da imzalamıştı.
Tahran, anlaşmanın üzerinden üç yıldan fazla süre geçmesine rağmen doğalgaz boru hattının yapımı için girişimde bulunmayan İslamabad'a, birkaç kez ültimatom verdi.
Sonunda, daha fazla gecikme durumunda konuyu uluslararası platforma taşımayı düşündüğünü açıkladı.
***

Başbakan Erdoğan'ın bir günlük Pakistan seyahatini izleyince gördüm ki, elektriksizlikten kavrulan Pakistan'a farklı bir pencereden bakmak şart. Ülkenin enerjisi yok ama iki komşusu, İran ve Türkiye ile yaşadığı sorunları da bir türlü aşamıyor. Türk şirketi Karadeniz Holding'e ait iki yüzen enerji gemisi Kaya Bey ve Ali Can Bey, 21 ay önce personeliyle birlikte alıkonuldu. İki gemi Karaçi'nin elektrik ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayacaktı.
Türkiye, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan kanalıyla konuyu sürekli gündemde tuttu. Ne yazık ki, Türkiye -Pakistan arasında imzalanmış "Karşılıklı Yatırımları Koruma Anlaşması" olmasına rağmen sorun hâlâ çözülmüş değil!..
***

Karadeniz Holding çaresiz kaldı. "Dostluk enerji projesini" Pakistan'ın anlaşmayı ihlal etmesi yüzünden Dünya Bankası bünyesindeki Yatırım Uyuşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID) nezdinde uluslararası tahkime taşıdı.
750 milyon dolarlık dava az mı? Karadeniz Holding Ticaret Grup Başkanı Nuray Atacık konuyla ilgili dedi ki: "ICSID tahkim heyeti, 16 Ekim'de Kaya Bey'in öncelikle Dubai'de kuru havuza girmek üzere en geç 1 Kasım'a kadar serbest bırakılması yönünde karar verdi. Durum Pakistan'ın hakem heyetine bildirildi. Pakistan makamları çeşitli mazeretler ve yalan beyanlar öne sürerek kararı uygulamadı. Tahkim heyeti, 25 Kasım ve 11 Aralık tarihli iki ayrı ihtar yazısı daha gönderdi. İslamabad'ın uluslararası hukuku ihlal ettiğini ifade etti. Pakistan aleyhine her türlü tedbiri alacağını bildirdi."
Kararı dinleyen yok.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA