Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ İBRAHİM ALTAY

Resmi olmayan kesin sonuçlar

"Futbolu ilginç kılan," derdi Ömer Lütfi Mete, "Ayakların el gibi kullanılmasıdır." Saha içinde durum böyle olabilir.
Ama futbol sadece saha içinde oynanan bir oyun değil.
Saha dışında da oynanıyor ve bazı durumlarda eller ayak gibi kullanılıyor. 'Sıska Galli Çocuk'...
İngiliz kulübü Tottenham'dan İspanyol kulübü Real Madrid'e transfer olan Gareth Bale'i böyle takdim etti SABAH gazetesi. (03.09.2013). Muzip bir okurumuz "Neresi sıska bu çocuğun" diye sordu. "180 cm boyunda ve 74 kilo."
Okurumuz haklı. Boy-kilo endeksine baktığımızda Bale'in ideal ölçülere yakın bir genç olduğunu görüyoruz.
Acaba çocukken sıska mıydı?
Haberin bir yerinde, "Çocukluğunda kemikleri, bedenine göre fazla hızlı geliştiği için özellikle sırt problemleri yaşadı" yazıyor. Türk Dil Kurumu'nun da belirttiği gibi sıska, 'çok zayıf ve kuru, kaknem, çelimsiz' demek. Hızlı gelişen değil.
Zaten bizim de esas konumuz bu değil.

Uzmanlık önemli

Fırat Zorba adlı okurumuz, "Bir dediğiniz diğerini tutmuyor. Haberde Bale'in 100 milyon euroya satıldığını yazmışsınız. Aynı gün bir köşe yazarınız '101 milyon' diyor. Daha önce de 91, 94 ve 105 demiştiniz. Artık bir karar verseniz" yazmış.
Bale haberlerini taradığımda gördüm ki okurumuzun şikâyet ettiği kadar olmasa da farklı transfer bedelleri telaffuz etmişiz.
Yani, okurumuz bir bakıma haklı.
Öncelikle şunu belirteyim:
İncelediğim haberlerin bir kısmı spor servisimiz tarafından yapılmamış.
Dil bütünlüğü sağlamak ve güncel kalmak bakımından uzmanlığa güvenmek önemli. Nasıl ki sağlık haberleri yaparken sağlık servisiyle işbirliği yapıyorsak, spor haberleri konusunda da spor servisi ile işbirliği yapmamız gerekir.

Farklılık nereden doğuyor?

Sabah Spor Dış Haberler Sorumlusu, deneyimli editörümüz Galip Öztürk'e "Niye böyle oluyor" diye sordum. "Pazarlıklar bir aydan fazla sürdü. Dış basına yansıyan bütün gelişmeleri an be an takip edip okurlarımızı ortaya çıkan bütün verilerden haberdar etmek istedik.
Bunların iddia olduğunu belirttik."
Kabul edilebilir bir gerekçe. "İspanyol medyası bonservis bedelini uzun süre 90 milyon euro civarında tuttu. BBC başta olmak üzere İngiliz basını ise 100 milyon ile 105 milyon euro arasında olduğunu iddia etti. Biz de onlardan aldık. Farklılık buradan kaynaklanıyor."
Peki, bir futbolcunun transfer bedelini spor basını mı belirliyor? Kulüplerin resmi bir açıklaması yok mu?" "İspanyol kulüplerinin birçoğu anonim şirket statüsündeyken Barcelona ve Real Madrid öyle değil. Dolayısıyla borsada yoklar ve alım satım bedellerini borsaya bildirmek gibi bir zorunlulukları da yok."

Spekülasyona açık

Toparlayalım...
Real Madrid, Bale'in transferi konusunda resmi bir açıklama yapmadı. İngiliz ve İspanyol basını da bu konuda net bir tutum sergileyemedi.
Sözgelimi The Guardian aynı gün yayımlanan iki yazıda iki farklı veri yayımlama kararsızlığına düştü. (02.09.2013) Spekülasyona ve ticari manipülasyona son derece açık bir durum...
Gazeteciler olarak bizler kulüplerin marka ve algı yönetimi yöntemlerine alet olmamaya özen göstermeliyiz.

Bilançoyu bekleyelim
Netice?
Dünya basını ve gazetemiz 100 milyon euroda karar kılmış görünüyor. Bu, bir tür 'resmi olmayan kesin sonuç' gibi görülüyor. Bence bu tanımlama, sadece bu haber için değil, benzeri bütün haberler için yanlış.
Peki, resmi ve kesin sonucu ne zaman öğreneceğiz? "Real Madrid 2013-2014 sezonu bilançosunu açıkladığında."
Demek ki bilanço açıklanana ya da sözleşmeyi görene kadar 100 milyon euro da dahil olmak üzere telaffuz ve iddia edilen bütün fiyatlara şüphe ile yaklaşmakta yarar var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA