Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ İBRAHİM ALTAY

Gizli bilgiler!

"Taklit ya da sahte aslını yaşatır" derler. Her durumda öyle olmuyor. Bunu SABAH gazetesinin 10 gündür gündeme getirdiği 'sahte polis' ve 'kendisine polis süsü veren dolandırıcılar' haberlerinde gördük.
Muhabirimiz Emir Somer'i kutluyorum. Polis kılığına girerek SABAH Pazar için güzel bir dosya hazırladı. Bilahare, konuyla ilgili iki haber daha yaptı. Biri Prof. Dr. Canan Karatay hakkındaydı. Nazif Karaman da aynı dolandırıcılığa maruz kalmak üzereyken bir esnaf tarafından farkedilip kurtarılan Prof. Dr. Halit Demir hakkındaki manşetiyle (08.11.2013) gazetenin yaptığı gerçek gazeteciliğe katkı sağladı. Kendisini de kutluyorum.
Mağdurlar, toplum tarafından 'akıl hocası' kabul edilen kişiler olduğu için haberler ilgi çekti. Konu, televizyon programlarına taşındı. Bana da benzer dolandırıcılık hilelerine maruz kalan okurlarımızdan çok sayıda e-posta geldi.
Ama bunlardan biri var ki... Şöyle demiş okurumuz: "Dolandırıcılığı önleyen esnafın adının sadece baş harflerini yazmışsınız." Evet, arkadaşlarımız bu esnafı muhtemel tehditlerden korumak için adını açık olarak yazmamışlar. Yerinde bir uygulama; ama okurumuzun bir sonraki cümlesini de okumak kaydıyla: "Peki, o halde adamcağızın fotoğrafını neden bastınız?"

Baş harfi 'post'

Geçelim benzer nitelikteki bir başka habere: Daha Çok Leopar Var, Bilgi Gizli Tutuluyordu (05.11.2013)
Haberin spotu şöyle: "Diyarbakır'da öldürülen Anadolu leoparı, hayvan bilimcileri hem üzdü hem de heyecanlandırdı. Daha çok leopar olduğunu belirten uzmanlar, "Postu pahalı olduğu için bu bilgi gizli tutuluyordu" dedi.
Salih Peynirci adlı okurumuzun uyarısıyla farkına vardım ve muhabir arkadaşlarımıza seslenmek geldi içimden: "Hakikaten bu bilgiyi ne güzel 'gizli' tutmuşsunuz. Sizin de gözünüzde bu haberi okuduktan sonra tüfeğini omzuna asıp o bölgeye doğru post avına çıkan fırsatçılar canlanmıyor mu?"

Köpekbalıkları

Aynı şey değil ama Talat Yörük adlı okurumuzun Marmara'da Köpekbalığı Yakalandı (02.11.2013) haberine yaptığı itirazı da burada kayda geçireyim: "Marmara, Ege ve Akdeniz'de bulunan köpekbalıklarının nesli tükenmek üzere. Sanki çok önemliymiş gibi balıkçılar tarafından yakalanan köpekbalıklarını haber yaptığınız sürece, balıkçıları reklam yapmak ve meşhur olmak için köpekbalığı yakalamaya teşvik etmiş olmuyor musunuz? Çevre duyarlılığı ile hareket etmenizi ve bu tür haberlere yer vermemenizi rica ediyorum."
Evet! Bu dünyada yalnızca biz insanlar ve gazeteciler yaşamıyoruz. Bu tür haberleri verirken kullandığımız dile ve fotoğraflara özen gösterelim lütfen.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA