Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

CHP'nin Kürt raportörleri nerede?

CHP Genel Başkanlığı'na Kemal Kılıçdaroğlu'nun gelmesiyle esen rüzgar, klasik CHP siyasetinde bir değişime yol açıp açmayacağı merak ediliyor.
Kurultay konuşması bunun işaretini vermedi ama yine de CHP'lilerde müthiş bir rahatlama ve güven seziliyor. Çok değil iki hafta önce Türkiye'nin temel sorunları etrafında dolaşan CHP'liler bugünlerde o sorunlara "Bir tek biz çözeriz" havasında yaklaşıyor. Kürt sorunu mu? Cevap hazır; "Biz çözeriz… Bu konuda rapor yazmış ve bedel ödemiş bir siyasi partiyiz."
Türban meselesi mi?
"Hiç merak etmeyin, onu da biz çözeriz.
Tartışmanın manası yok. Sessizce hallederiz.
Yeter ki biz iktidara gelelim. Üniversitelerde türban sorunu olmayacak."
Tabii aynı cümle içinde "Yanımızda anti faşist mücadeleye katılan kardeşimizin etnik kimliğine hiç bakmadık" veya "Yahu eskiden bu kadar türbanlı yoktu bunlar nereden çıktı?" denilse de bu yaklaşımlar CHP açısından iyi gelişmeler. Şimdi merak edilen "Açılıma lanet" okuyan bir genel başkanlı yönetiminin, bu sorunlara gerçek çözüm üretip üretmeyecekleri.
Merakla bekliyoruz.
Bu arada benim kafama takılan bir soru var. O da şu; CHP'nin önce unuttuğu sonra utangaç biçimde sahip çıkmaya çalıştığı 1990 Kürt Raporu'nun altında imzası olan önemli birkaç isim şimdi nerede?
Bildiğim ön planda olan birkaç kişi vardı; raporun ön hazırlıklarını yapan ve rapora ruhunu veren metni hazırlayan Fuat Atalay. Meclis'teki araştırmalara katılan ve çalışmalara katkı verenler ise Hikmet Çetin, Eşref Erdem, Cumhur Keskin'di. Keskin rahmetli oldu. Diğerlerinin CHP ile ilişkisi ise ya koptu ya da çok sorunlu İşte Kürt meselesine samimi yaklaşmak isteyen CHP'lilerin cevaplaması gereken soru bu… Ankara Milletvekili Eşref Erdem dışında, -o da neredeyse iki yıldır partiden dışlanmış durumda- kısaca rapora imza atan önemli isimlerden hiçbiri şu anda CHP'de siyaset yapmıyor, yapamıyor.
Atalay siyaseti bıraktı, Çetin uzaklaştı, Eşref Erdem ise tek başına kaldı. Aslında CHP'nin adı Güneydoğu olan Kürt Raporu o günler için ileri bir adımdı. Şimdi 2010 Türkiye'sini doğru anlayacak yeni politikalara ve yeni raporlara ihtiyaç var. Toplum CHP'den bunu bekliyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA