Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Hoca'yla Saadet olmaz

Eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın 84 yaşında Saadet Partisi'nin genel başkanı olması birçok insanı şaşırtsa da beni şaşırtmadı. Çünkü bir süre önce Numan Kurtulmuş'un nasıl bir manzarayla karşılaşacağını şu satırlarla anlatmıştık:
"Bu kongre onun için sonun başlangıcı olabilir. Çünkü karşısına bir Erbakan sürprizi hazırlanıyor. Fatih Erbakan, Mete Gündoğdu, Mustafa Özkafa gibi yeni isimler var ama ikinci bir iç kargaşa yaşanmasın diye 84 yaşındaki Erbakan'ın aday olması bekleniyor."
Öyle de oldu. Kurtulmuş da zamanında bu gerçeği gördüğü için istifa edip ayrıldı. Artık Saadet Partisi'nin bir aile partisinden öteye geçemeyeceği anlaşıldı. Ama asıl merak edilen o değil, Saadet'ten istifa edip ayrılan Kurtulmuş'un ne yapacağı...
Şimdilik bilinen, bu ayın sonuna kadar 41 ilde teşkilatını kurup partileşeceği.
Peki ya sonrası?
Kurtulmuş'u zor günler bekliyor. Hâlâ Hoca ile Erdoğan arasındaki sıkışmışlığı devam ediyor. Ayrıca Milli Görüş çizgisinden gelenlerle yeni bir pozisyon yaratamayacağını da biliyor.
Bu nedenle ne Milli Görüş, ne AK Parti ne de klasik merkez sağ olmayan yeni bir siyasi "icat" peşinde.
Yani yeni bir sentez deneyecek.
Mümkün mü bilinmez ama çaba harcıyor. Hem de ne çaba...
Şu sıralarda eski ve yeni çok sayıda siyasi aktör bir araya geliyor. Dikkat çeken isimler de var. Örneğin Eski Anavatan Partisi Genel Başkanı Nesrin Nas, yine Anavatan'dan Oltan Sungurlu, Hüsnü Doğan, Mehmet Keçeciler daha önce de yazdığım eski DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, yine DP çizgisinden Nevzat Ercan, Rıza Akçalı, genel başkan adayı olmuş Prof. Dr. Çağrı Erhan bu isimlerin başında geliyor. MHP geleneğinden Ramiz Ongun ve Kürt sivil toplum çevresinin etkili ismi Sezgin Tanrıkulu da Kurtulmuş'un birlikte çalışmayı düşündüğü isimler arasında...
Kurtulmuş, partisini siyasetin yeni merkezi olarak tanımlıyor. Yerli ve milli, maneviyatçı, demokrat, antiemperyalist, statükoya karşı ve muktedir bir siyasi hareket. Yeni parti bu kavramlar üzerine inşa edilecek. Bu partiyle kutuplaşan siyaset arenasında yer almak zor ama çevresi de parti kurmadan beklemesini, 2011 seçimlerini es geçmesini ya da AK Parti'ye transfer olmasını, siyasi bir aktör olarak kaybolacağı gerekçesiyle istemiyor. Bu nedenle her ihtimalde partisini kurup seçimlere girecek.
Ama bu yeni bir heyecan yaratabilir mi, onu da siyasi yürüyüşü ve kadrosu ortaya koyacak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA