Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

CHP delegesi kimi tercih eder?

CHP'deki kaosu, şu soruya verilecek cevap bitirecek; "Bu kargaşadan CHP'yi kim çıkartır ve kim büyütür?"
Kamuoyunun ve CHP'ye oy verenlerin çoğunluğunun tercihi belli... Kemal Kılıçdaroğlu. Toplum, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na sempatiyle bakıyor ve hâlâ kredisi sürüyor.
Tek sorun CHP delegesinin ne yapacağı... Değişimi mi destekleyecek statükoyu mu?
Bu noktada, süreci üç siyasi aktörün tavrı etkileyecek. Kılıçdaroğlu, Baykal ve Sav...
Şu aşamada Önder Sav, milletvekilleri, Parti Meclisi ve delege üzerinde hâkim görünüyor. Sav'ı tanıyanlar mücadeleden kolay pes etmeyeceği, hatta "Gemileri yakıp gidebileceği" söyleniyor.
Ancak karşısında, halk desteği olan Kılıçdaroğlu ve siyasi tecrübesiyle Sav'la hesaplaşmak isteyen bir Baykal var.
Bu ikilinin şu aşamada "seçimli kurultay" çağrısına hemen cevap vermemelerinin nedeni parti üzerindeki Sav etkinliğini kırmak. Onlara göre, Sav etki alanındaki parti meclisi ve delege gücünü uzun süre elinde tutamaz. Somut bir şey önermek zorunda...
Kulislerde birçok olasılıktan söz ediliyor. Haluk Koç'un aday çıkartılacağı, hatta Mustafa Sarıgül adının bile devreye sokulabileceğinden söz ediliyor.
Sav, tüm bu gücüne rağmen temsil ettiği eski siyaset nedeniyle tasfiye olmaktan kurtulamayacak görünüyor.
Dahası, karşısında yeniyi temsil eden Kılıçdaroğlu, eskiyi ve tecrübeyi temsil eden Baykal var. Baykal işi sıkı tutuyor. Televizyona çıkarak devreye girdiği gibi şimdi de yakın çevresine, "Yeni yönetime destek olun" mesajı gönderiyor. Bu kez kurultayda Baykal destekli Kılıçdaroğlu göreceğiz...
Önder Sav ise bu birlikteliği sezdiği için bir an önce kurultaya gidilmesi gerektiğini söylüyor. Bu arada siyaseten Kılıçdaroğlu ve ekibini "Yeni CHP" ekseninde sıkıştırmayı da ihmal etmiyor. Ve CHP tabanını etkileyecek yeni bir "korku" üretiyor. Bir CHP'linin dediği gibi "koltuk sevdası" yerine "laiklik kaygısı" koyarak CHP'nin değiştirileceği iddiasını ortaya atıyor.
Görünen o ki, koltuğunu kaybeden Sav son hamlelerinde daha saldırgan bir siyaset dili kullanacak. Bu başladı bile. Bir sonraki adımda, yönetime "etnik ve mezhep" eksenli bir suçlama getirirse hiç şaşırmamak gerekiyor.
Buna rağmen artık geri dönüş zor. CHP hem kendini hem de Türkiye'yi değiştirecek bir eşikte...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA