Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

AK Parti İstanbul, 2011'e giderken

Seçim heyecanını en çok yeni adaylar yaşar. Bu yüzden adaylık süreci seçim sonucu kadar önemlidir.
Müthiş bir rekabet ve yarış yaşanır aday adayları arasında... Belki de bu heyecan sayesinde gerilimli ve sıkıntılı geçmesi beklenen seçim süreci, biraz olsun demokrasi şölenine döner...
Tam da böyle olduğu için siyasi partilerdeki aday adaylık süreci merak ve ilgiyle izlenir...
Kimler aday olacak? Kimlere adaylık teklifi gelecek?
Henüz bu sürecin başındayız ama daha şimdiden kulislerin hareketlendiğini, genel merkezlerin dolup taştığını söylemek mümkün.
Çünkü bu seçimlerde "tesadüflere" yer olmayacak...
Biliyorsunuz, geçmişte bazı partiler aday bulamadıkları için tesadüfen yazılanlar bile milletvekili seçilmişti. Hatta bazı partiler kazanamayacaklarını düşündüğü için aday yazmadıkları için garip durumlar bile olmuştu... 6 Kasım 1983'te yapılan seçimde kimse rahmetli Turgut Özal'ın kurduğu Anavatan Partisi'nin kazanacağını beklemiyordu. Anlaşılan parti yönetimi de beklemiyordu ki Bingöl'deki aday listesini eksik göndermişti.
Oysa seçim sonuçları herkesi şaşırtmıştı. Anavatan Partisi yüzde 45.14 oy alarak birinci parti olmuş ve 212 milletvekili çıkarmayı hak etmişti. Ancak bir kişi eksik yazıldığı için milletvekili sayısı 211'di.
Önümüzdeki seçimlerde böyle tesadüfler beklenmediği gibi, hiçbir parti de işi tesadüfe bırakmayacak...
Ve iki şey öne çıkacak:
Bir: Nitelikli adaylar.
İki: Büyük şehirler. Bunları öne çıkartan ise bir kısım parti kabul etmese de "Yeni Anayasa"yla birlikte "Yeni Türkiye" inşasının söz konusu olduğu bir döneme girilmesi...
Önümüzdeki günlerde "Adaylar" ve "Büyük şehirler" penceresinden siyasi partilere bakıp neler olup bittiğini anlamaya çalışacağız...
İlk durağımız AK Parti ve İstanbul...
Henüz süreç başlamadı ama şunu söylemek mümkün; her parti başta İstanbul olmak üzere Ankara ve İzmir'e sadece o ilin milletvekillerini çıkarma gözüyle bakmıyor. Bir anlamda "Türkiye Milletvekili" denebilecek isimleri bu listelerde görmek mümkün.
AK Parti İstanbul listesi de böyle isimlerin de yer alacağı karma bir liste olacak.
84 milletvekiline sahip İstanbul bir metropol olduğu için, listelerde medya da, kentli seçmenler ve göçmenler de, varoşla merkez dengesi de dikkate alınıyor.
Tüm bunların yanında 2011 seçimlerinde Başbakan Erdoğan'ın "Kadın ve Genç" adaylara özel önem vereceği konuşuluyor. Hatta Başbakan'ın ilk kez çevresine haber göndererek yetişmiş iyi isimler istediği söyleniyor.
Şu sıralarda genelden çok yerel isimler ön planda konuşuluyor. Bu isimler de ağırlıklı olarak teşkilat ve İstanbul Büyükşehir çevresinden... AK Parti bu dönem teşkilatlarda aday olacakların istifa etmesini erkene çekerek işi biraz hızlandırdı.
AK Parti İstanbul teşkilatlarından toplam 23 kişi istifa etti.
Listelerde yer alıp almayacakları bilinmez ama işte kulislerde adı geçenler:
Nurettin Nebati, Hulusi Şentürk, Bülent Turan, Tülay Dalyan, Gülşen Karanis, Mehmet Akif Şişmanoğlu, Emine Sarı Aydınyılmaz, Tülay Kaynarca, Zehra Sevingen Sağır ve Meltem Tunç...
Aslında bu dönem İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu'nun milletvekili olacağına kesin gözüyle bakılıyordu.
Ancak o istifa etmeyerek sürpriz yaptı. Kulislerde Başbakan Erdoğan'ın istemesine rağmen, Babuşçu'nun "Ben İstanbul'da kalmak istiyorum" diyerek cevap verdiği konuşuluyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi bürokratları arasından da milletvekili olmayı bekleyenler var. 12 Mart'ta istifa etmesi beklenen bürokratlardan KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım'ın Rize'den, İSTAÇ Genel Müdürü Osman Akgül'ün Gümüşhane'den, Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi eski Başkanı Yılmaz Şener'in Trabzon'dan, SPOR AŞ Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin'in Ordu'dan aday gösterileceği konuşulanlar arasında.
CHP ve diğer partilerdeki hareketliliği ise daha sonra ele alacağız...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA