Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

"Kemal Bey'in AB çıkarması yararlı"

Lizbon

Başmüzakereci ve Devlet Bakanı Egemen Bağış'ın iki günlük Lizbon gezisi hayli yoğundu. Portekiz meclis başkanı, dışişleri bakanı, Türkiye dostluk grubu üyeleriyle görüşmeler ve Portekiz üniversitesinde bir konferans...
Bu yoğunluk içinde koştururken, bir yandan AB sürecini, öte yandan Türkiye'deki siyasi gelişmeleri konuştuk.
Bakan Bağış'ın, Portekiz - Türkiye perspektifi şu tespite dayanıyordu:
"Portekiz dünyaya yeni dünyalar ekledi. Türkiye de eski Avrupa'ya yeni boyutlar getirecektir."
Portekiz'in AB üyesi olma hikâyesindeki zorluklarla, bugün Türkiye'nin yaşadıkları arasında pek fark yok.
Bağış
çıkartılan zorluklardan yola çıkarak şöyle diyordu: "Geçmişte Portekiz'e de 'Avrupalı değil' diyorlardı bugün aynı bahaneyi Türkiye'ye karşı kullanıyorlar. Oysa AB, Türkiye ile daha güçlü olacaktır. Birçok konuda Türkiye anahtar role sahiptir."
Portekizli siyasiler, işadamları, sivil toplum liderleri ve öğrenciler Türkiye'yle ilgiliydiler ama asıl merak ettikleri iki soru vardı. Bunu da Lizbon Üniversitesi'nin bir kampusunda konferansı izleyenler dile getirdi:
Bir: Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki halk ayaklanmaları nereye gidecek? Türkiye model mi?
Bakan Bağış'ın cevabı kısaydı: "Her ülkenin ve bölgenin farklı geçmişi, ayrı dokusu, ayrı beklentileri olabilir. Biz model olmaktan çok ilham kaynağı olduğumuzu düşünüyoruz. Portekiz de Türkiye için AB üyelik sürecinde bir ilham kaynağıdır."
İki: Türkiye'nin AB ile ilgili bir B planı var mıydı?
"Şu anda Türkiye'nin AB ile mevcut ilişkisi zaten bir B planıdır. Biz bu ilişkinin düzeyini A planına çıkartmak istiyoruz."
Gidiş ve dönüşte sohbet etme fırsatı bulduğumuz Bakan Bağış'la Türkiye'deki iç siyasi gelişmeleri de konuştuk. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İngiltere gezisi için Twitter'da "Aman dikkat etsin, Londra'da trafik soldan akar" esprisi yapan Bakan Bağış'a, Kılıçdaroğlu'nun AB gezileri için ne düşündüğünü sorduk.
Bağış şöyle diyordu: "Eskisiyle kıyaslandığında Kemal Bey'in AB ile ilişkilere ciddi önem verdiğini görüyoruz. Eskiden CHP gitmiyordu ya da gidemiyordu. Kemal Bey'in Almanya'ya, Brüksel'e, şimdi de İngiltere'ye gitmesi, kardeş partilerle temas kurması Türkiye adına sevindirici. Bilgi istediklerinde verdik. Bu Türkiye için gerekli."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA