Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

MİT'in gizemli ismi Kozinoğlu

Oda TV ve Soner Yalçın operasyonuyla başlayan son dalga medyayı ön plana çıkarttı ama aslında bu dalgayı önemli kılan son 20 yılın en gizemli ismi, MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu'ydu.
Türkiye'de neredeyse her seçim ve referandum öncesi iktidara karşı harekete geçen bir Ergenekoncu yapı olduğunu biliyoruz. Bu yapı, askerden sivil toplum örgütlerine, siyasetten medyaya her alanda hâlâ canlı ve hâlâ pervasız bir biçimde hayata müdahale ediyor ve 2011 seçimlerini kaybedilmemesi gereken bir seçim olarak görüyor. Bu nedenle tıpkı Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi yaptıkları gibi, bu seçim öncesi de uyuyan unsurlarını harekete geçiriyor.
Bir anlamda "son atak" olarak bakılıyor 2011 seçimlerine...
İrtica ile Mücadele Eylem Planı, Kafes Eylem Planı açığa çıkınca yöntem değiştirildi ve ilk adım, Mayıs 2010'da Baykal operasyonuyla atıldı. Ordu içinde de, medya içinde de yeni yöntemler yeni yollar devreye sokuldu.
Oda TV belgeleri arasında MİT'ten gelen belgelerin çıkması, Deniz Baykal'la ilgili tehditlerin yer alması işin içinde nasıl bir "derin yapı" olduğunu gösteriyor.
Kaşif Kozinoğlu adı bu bilgiler ışığında anlam kazanıyor. Özel bilgiler, gizli belgeler verildiği iddialar arasında. MİT gibi bir kurumun içinden dışarı bilgiler sızması hiç de şaşırtıcı değil. 2009 başlarında Taraf için Neşe Düzel'le yaptığımız söyleşide şu tespiti yapmıştım:
"MİT, Ergenekoncu olanlarla olmayanlar diye ikiye ayrıldı. MİT'te hâlâ çok sert bir Ergenekoncu kanat var. Geçmişte Susurluk'u yaratmıştı bu unsurlar. Ergenekon sürecinde bunların da üzerine gidilecek."
Oda TV'nin bana saldırıları da bu tespitin ardından başlamıştı.
Geçmişte MİT'te etkili olan Kaşifoğlu adını ise Susurluk sürecine giden günlerde duymuştum. Özellikle Azerbaycan, Almanya ve Afganistan bağlantılı olaylarda adı hep ön plandaydı. Türkiye içindeyse yeraltı dünyasıyla ilişkileri nedeniyle biliniyordu. Sadece Alaattin Çakıcı'yla değil, birçoğuyla yakın ilişki içindeydi.
Yurtdışında olduğu için gözaltına alınamayan Kozinoğlu, kamuoyunda daha çok eski Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ile Alaattin Çakıcı'nın davası için yaptığı görüşmeyle tanıdı. O konuşmalar, bir MİT mensubuyla mafya ve yargı arasındaki karanlık ve karmaşık ilişkileri gözler önüne seriyordu.
Ama bu ilişki Kaşifoğlu'nu anlatmaya yetmiyor. Çok daha derin ve geniş bir ilişkiler ağı olduğu kesin.
Bu yüzden sadece bugün ve yarın neler olacağını değil, dün neler olduğunu da en çok bilen isimlerden biri. Bu yüzden ifade vermeye geldiğinde eminim savcılar sadece bugünü değil dünü de soracaklar. Örneğin 90'lı yıllarda "devlet politikası" olarak nitelenen faili meçhul cinayetler, cezaevlerinden çıkartılıp cinayet işletilen mahkûmlar ve tefeci cinayetleri... Bu sorular hep karanlıkta mı kalacak?
MİT'in gizemli ismi Kaşif Kozinoğlu'nun adı Susurluk'tan sonra Ergenekon dava süreciyle de ilişkiliyse -ki iddialar onu gösteriyor- ilginç gelişmelere hazır olmalıyız.


YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA