Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Kendi anayasanı kendin 'YAP'

Siyaset konuşmasa da Türkiye toplumu yeni anayasayı konuşuyor. Şu ana kadar sivil toplum örgütlerince 4 farklı anayasa çalışması yürütülüyor.
Bunlardan biri de Yeni Anayasa Platformu... Platforma yazar Adalet Ağaoğlu'ndan Dr. Osman Can'a, sanatçı Lale Mansur' d a n Prof. Fuat Keyman'a, yazar Ümit Fırat'dan siyasetçi Süleyman Soylu'ya ve tarihçi Cemil Koçak'a çok sayıda aydın destek veriyor...
Yeni Anayasa Platformu'nu bugüne kadar ve bugün yürütülen anayasa çalışmalarından ayıran önemli bir özelliği var: Çalışmayı aydınlar değil bizzat halk yürütüyor.
Bu nedenle de geçen yılın aralık ayından itibaren Edirne'den Kars'a, Diyarbakır'dan Sakarya'ya anayasa toplantıları yapıldı, yapılıyor.
"Türkiye yeni anayasasını arıyor" başlığıyla yürütülen bu çalışmalar nedeniyle geçen pazar günü Manisa'daydım...
Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nde düzenlenen toplantıya 350 kişi katıldı. Cengiz Çandar, emekli savcı ve yazar Reşat Petek ve benim konuşmacı olduğum toplantının moderatörlüğünü Sabancı Üniversitesi öğretim üyelerinden Ruken Tekeş Çalıkuşu yaptı.
Daha önce Sakarya'ya katılan biri olarak son yıllarda farklı siyasi tavrıyla dikkat çeken Manisalıların yeni anayasa meselesine nasıl baktıklarını ve ilgi gösterip göstermeyeceklerini merak ediyordum.
12 Eylül referandumunda yüzde 50'nin üzerinde "hayır" oyu veren Manisalılar, hem yeni anayasayla çok ilgiliydiler hem de ilk kez Kürt meselesini ambargosuz konuştular.
Kürsüye çıkan her Manisalı, Türkiye'yi Ankara ve İstanbul'dan ibaret sayan siyaset sınıfına adeta ders verir gibiydi. "Ben 'hiç kimse'yim" diyen bir Manisalı şöyle devam ediyordu:
"Benim gibi hiç kimselerin konuşmasına önem veriyorum. Bizim gibi bireylere böyle bir zeminde olanak verilmesini ilk kez görüyorum.
Ve ne istediğimi söylüyorum, Benim Aleviliğime, Kürtlüğüme, dindarlığıma karışmayan bir anayasa istiyorum. Beni tanımlamayan bir anayasa istiyorum."

'İlk defa aşağıdan yukarıya...'
Tarih öğretmeni Halil Eker, bugüne kadar yapılan anayasaların toplumu birleştirmediğine dikkat çekerek şöyle diyordu: "Manisa'da tarihi günlere tanık oluyoruz. İlk defa aşağıdan yukarıya bir anayasa yapılıyor...
Ve biz 135 yıl sonra kendi anayasamızı yapacak noktadayız. Yeni dünyada Türkiye'nin nasıl bir rol oynayacağının parametresi yeni anayasa olacak."
Uzun yıllardır Manisa'da yaşadığını söyleyen Bitlisli Rahşan Göçer de yeni anayasa isteyenlerden:
"Kürtlük ve Türklük iki ayrı uç gibi görünüyor. Ben Bitlisliyim, bir ayrım yaşamadım ama 'Ne Mutlu Türküm' cümlesi kaldırılabilir. Basının kontrolsüz güç olduğuna inanıyorum. Silivri'de suçsuz yatanlar olduğu gibi suçlu olduğuna inandıklarım da var. Bunun için herkesi kucaklayan bir yeni anayasa yapmalıyız..."
Manisa, eskiden ağırlıkla merkez sağa oy veren bir kent... Son seçimlerde bu durum biraz değişmiş görünüyor. Manisa şimdi CHP ve MHP ağırlıklı... Ancak bu gerçek, Manisalıların yeni anayasa talep etmedikleri anlamına gelmiyor.
Toplantı sırasında gazeteci Cengiz Çandar konuşmaya başlayınca bir grup öğrenci tepki gösterdi. Kürsüye davet edilmelerine rağmen protestolarını sürdüren gençlere en anlamlı yanıtı, bizzat katılımcılar verdi. Bir anda ayağa kalkan katılımcılar, alkışlarla protestocuların salonu olaysız terk etmelerini sağladı.
Durumu Cengiz Çandar şöyle yorumluyordu: "Manisalılar Mısırlılar gibi sivil tepkiyle sorunu çözdü..."
Yeni Anayasa Platformu, bu çalışmalarını önümüzdeki günlerde yeni şehirlerde yapacağı toplantılarla sürdürecek. Yeni Anayasa Platformu'na www.yenianayasaplatformu. org adresinden ulaşabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA