Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Yüzde 75'in sesine kulak verin

SİYASİ partiler seçim meydanlarına indi ama hâlâ ortada "demokrasi şöleni" diyebileceğimiz umut veren bir seçim havası yok.
Bu sonuca büyük olasılıkla Kürt meselesi ve Anayasa gibi köklü çözüm bekleyen sorunlara partilerin henüz istenilen cevabı vermemesi yol açıyor.
Her iki konuda da siyasi partiler ne yazık ki net ve anlaşılabilir bir çözüm önerisi getirebilmiş değil. Oysa toplumun çoğunluğu 12 Haziran seçimlerine, bu temel sorunların çözüleceği sürecin başlangıcı umuduyla bakıyor.
Geçtiğimiz hafta Metropoll şirketinin yaptığı kamuoyu araştırması bu açıdan çok çarpıcı veriler içeriyor.
Araştırmada yer alan sadece iki madde, toplumla siyasi partiler arasındaki derin farkı açıkça ortaya koyuyor.
İlki yeni anayasayla ilgili... Prof. Dr. Özer Sencer başkanlığındaki araştırma ekibi Türkiye toplumuna sordukları; "Yeni bir Anayasaya ihtiyaç var mı?" sorusuna ilginç cevaplar aldı.
Türkiye toplumunun yüzde 69,4'ü yeni bir anayasaya ihtiyaç duyuyor. Duymayanların oranı ise yüzde 22 civarında.
Toplumun yüksek oranda yeni anayasa talebi aslında partilerin işini kolaylaştırdığı gibi motive etmesi de gerekiyor.
Araştırmanın daha ilginç tarafı yeni anayasa konusunda iktidar ve muhalefet partilerine oy veren seçmenler arasında fark değil, uzlaşmanın olması.
AK Parti'li seçmenlerin yüzde 70'i yeni bir anayasa talep ederken, CHP'lilerin yüzde 72'si ve MHP'lilerin ise yüzde 65'i yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu düşünüyor.
Yani yeni anayasa konusunda seçmenler anlaşmış durumda.
Toplumun siyasetçilere bir de uyarısı var.
Araştırmaya katılanların yüzde 75'i 12 Haziran seçimleri öncesi siyasi partilerin anayasa taslaklarını görmek istiyor. Şimdi gelelim, yeni anayasa sözü veren siyasi partilerin demokrasiye bağlılıklarına... Siyasi partilerimiz demokrasiye yeterince bağlı mı?
AK Parti'nin demokrasiye yeterince bağlı bir parti olduğuna inananların oranı yüzde 52,4 inanmayanların oranı ise yüzde 38,1...
CHP'de durum biraz daha vahim... CHP'nin demokrasiye bağlı olduğuna inananların oranı yüzde 33 iken inanmayanların oranı yüzde 52... MHP'nin rakamları da CHP'ye yakın.
Seçmenin karşısına çıkan siyasi partilerin bu verileri dikkate almalarında yarar var.


YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA