Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

MİT polisi, polis MİT'i izliyor

Türkiye'nin çevresi yanarken, içeride adı konmamış bir iktidar savaşının yaşanması akıl alır gibi değil. MİT ve polis-savcı eksenli bu güç kavgası herkesi tedirgin ediyor. Hızla gelişen MİT'e yönelik soruşturmanın satır aralarından bazı şeyleri görmek mümkün.
Adliye koridorlarında konuşulanlara göre, MİT yetkililerinin ifadeye çağrılmasıyla iki polis müdürünün görevden alınması arasında sıcak bir bağ var.
KCK soruşturmasını iki özel yetkili savcı yürütüyor. MİT yetkililerini ifadeye iki savcıdan biri olan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar yurtdışında seminerdeyken, diğer savcı Sadrettin Sarıkaya çağırıyor. Denilenlere göre hem de alelacele...
Peki, neye dayanarak?
Oslo görüşmelerinin içeriğine ve KCK soruşturmasında ele geçen belgelere göre... İddia o ki, o belgeleri savcının önüne koyanlar önceki gün görevden alınan iki polis müdürü. Her ne kadar İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın bu görevden almalara "rutin bir uygulama" dese de işin aslının böyle olduğu çok daha akla yatkın.
Anlaşılan ince örülmüş bir hesaplaşma bu... Geçmişte MİTPolis arasında benzer çatışmalara hep tanık olduk. Mehmet Ağar- Mehmet Eymür meselesi böyle bir çatışmaydı. Şimdi olup bitenler o günleri hatırlatıyor ama hem daha sert hem de yargı dayanağı var.
Bu hesaplaşma yeni de değil, aylardır sürüyor. Dahası farklı yansımaları da var. MİT polisi, polis de MİT'i izliyor. Hatta örgüt içine sızan ajanların bile zaman zaman tutuklandığı söyleniyor.
Bu izlemeden gazeteciler de nasibine düşeni alıyor.
Peki, bunların başka işi yok mu?
İçeride ve dışarıda önemli olaylar gelişirken, bu ülkenin en önemli kurumları birbirlerinin içini neden oyuyor?
İş sonunda "Barışçıl ve sivil çözümler" üreten MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a kadar uzandı...
Fidan, iki güç arasına sıkışmış durumda. Bir yanda MİT içinde eski alışkanlıklarıyla onu bunu izleyip kuruma zarar verenler, öte yandan MİT Müsteşarı'nı devreden çıkartmak için yeni denklem kuranlar var.
Buna da statükocu sistemin hâlâ güçlü olması fırsat veriyor.
O sisteme neşter atmadan bu çatışma bitmez.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA