Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

CHP'de "yeni" aktörlerin "post" kavgası

CHP iki olağanüstü kurultayı geride bıraktı ama huzura kavuştuğu söylenemez. Şimdi haziranda yapılacak olağan kurultay öncesi iktidar kavgası yaşanıyor.
Hem de ne kavga... "Yeni CHP", yeni siyaset, Kürt sorunu, bölgesel gelişmeler ikinci plana itilmiş durumda.
Bu kavgada Deniz Baykal ve Önder Sav gibi eski siyasi aktörlerin artık esamisi okunmuyor. Yeni CHP'deki yeni kavganın aktörleri de "yeni"lerden oluşuyor.
Bir yanda Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil, karşılarında ise genel başkan yardımcıları Erdoğan Toprak, Mehmet Zeki Gündüz ve 10 Aralık Hareketi yer alıyor.
Peki, nedir bu kavga? Haziranda olağan kurultay var. İki olağanüstü kurultayla eski siyasileri bertaraf eden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun eli rahatladı ama ne yazık ki bu uzun sürmedi. Çünkü ortada "yeni CHP"yi kimlerle oluşturacağına dair bir "boşluk" var.
İşte şimdi yaşanan bu boşluğu doldurma kavgası. Kuşkusuz bu süreç, genel başkan dahil herkesi de içine alan bir derin değişime de yol açabilir ama o ayrı bir konu. Şu anda aslolan partinin yeni sahiplerinin kim olacağı... Kılıçdaroğlu, en yakınındaki isimlerin bu "post" kavgasında denge tutturmaya çalışıyor. Kavganın en sert ve kıran kırana yaşandığı il ise İstanbul.
Aslında tüm illerde kongre süreci sürüyor ama İstanbul'daki kongreler her yeri etkilediği için bütün hesaplar İstanbul üzerine yapılıyor. İstanbul il başkanlığını almak ve kurultayı derinden etkileyecek kurultay delegeliğini kazanmak bir anlamda parti içi iktidara giden yolun garantisi. Bu nedenle İstanbul önemli ve tüm siyasi aktörler İstanbul'a yoğunlaşmış durumda.
Bu yeni ve kazananının kim olacağı belirsiz kavgaya rağmen, CHP'de eskisiyle kıyaslanmayacak kadar bir hareketlilik de var. Küskünler, "önümüz açılmaz" diye çekip gidenler bile artık ilçe veya il düzeyinde delege veya yönetimde olmak için yarışıyor.
İstanbul Maltepe'de tecrübeli siyasetçi Ali Cengiz Erol'un, Kağıthane'de genç ama deneyimli Mehmet Ali Yüksel'in, Sarıyer'de Cemal Yeğin'in ilçe başkan adaylıkları partiye ciddi hareketlilik getirmiş durumda. Bu siyaset adına sevindirici...

Matkap-Tamaylıgil çözemiyor

Ancak tabandaki bu hareketlenme ne yazık ki yukarı çıkıldıkça iktidar savaşına dönüşüyor. İstanbul il yönetimiyle ilçeler arasındaki kavga öyle bir noktaya vardı ki CHP MYK bile sorunun üstesinden gelemiyor.
Bir partili isyan ederek şöyle diyor: "İstanbul il başkanı ve yönetimi CHP tarihinde görülmemiş bir rezalete imza atıyor. Kağıthane'de mahallelerden seçilen 400 delege listesini il yönetimi değiştirip seçim kuruluna veriyor. Üç dört gündür CHP MYK bunu tartışıyor. Karar pazartesiye kaldı. Düşünsenize seçimler yapılmış, tutanaklara geçilmiş, karar defterine yazılmış ve MYK'dan geçmiş... Ama İstanbul il değiştiriyor. Bu tüm ilçelerde yaşanıyor. İl başkanı kaybetme korkusuyla yapıyor bunları."
Partililerin verdiği bilgiye göre, bu sıkıntıları örgütten sorumlu genel başkan yardımcısı Nihat Matkap ve genel sekreter Bihlun Tamaylıgil bile durduramıyor.
İstanbul'un önemli ilçeleriyle il başkanı Oğuz Kaan Salıcı yönetimi arasında süren bu kavga, aslında yukarıda adını saydığımız siyasi aktörlerin CHP'ye dair hesaplarının bir yansıması.
Bu hesaplaşmanın açığa çıkışını da haziran kurultayında göreceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA