Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

'İstanbul CHP adayları genel başkanlık hesabı yapıyor'

Yerel seçimlerin kritik ve önemli şehri İstanbul... İstanbul, Türkiye'nin dinamosu olduğu kadar giderek dünyanın "merkez" şehri olmaya başladı.
Bunu İstanbul'a yönelen ilgiden anlamak mümkün... BM'nin büro açtığı, büyük firmaların bölgesel merkezlerini taşıdığı, uluslararası kongrelerin en çok yapıldığı bir şehir İstanbul.
Altyapısında devasa projelerin bitmek üzere olduğu, kentsel dönüşümle yenilenme sürecine giren bir İstanbul'dan söz ediyoruz.
Bu yılın ortalarında Bağcılar'a giden metro, 29 Ekim'de ise Marmaray açılıyor. Hızlı tren, üçüncü köprü, iki yeni şehir ve Kanal İstanbul projeleri de sırada...
Böylesine derin bir değişimin eşiğindeki İstanbul'un 2014 yerel seçimlerindeki tavrı, "Türkiye'nin kaderi"ni de etkileyecek.
Peki, bu kader seçimlerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Kadir Topbaş, nasıl bakıyor?
Haliç kıyısındaki İstanbul Tanıtım Merkezi'ne gittiğimde biraz şaşırıyorum. Ne çok şey yapılmış ve yapılanlar gün gün, proje proje o salonda yer alıyor.
Topbaş da heyecanla anlatıyor. Ama ben daha çok seçimlere nasıl baktığını merak ediyorum. Şöyle diyor:
"İlk defa tarihimizde halk cumhurbaşkanını seçecek. Yerel seçimler onun bir önceki adımıdır. Bu anlamda çok önem taşımaktadır. Ondan sonra genel seçimler var. O Türkiye'yi 100. yılına götürecek. Bir şey daha var, eskiden her ülke kendi içine yönelikti ve komşularıyla ilişkideydi. Şimdi küreselleşme çağında tüm dünyayla temas halindesiniz. Bu açıdan önümüzdeki seçimler tarihi önemdedir."
- Peki, İstanbul seçimlerini nasıl görüyorsunuz?
"AK Parti'nin siyasi rakibi yok. Giderek de desteğini artırıyor. Diğer siyasi partiler demokrasinin unsurları olarak bulunmakta."
Topbaş'a bu seçimlerde de CHP'nin İstanbul'u alacağı iddiasını iletiyorum. Tebessümle cevap veriyor:
"CHP, cumhuriyeti kuran parti olmasına rağmen değişim ve dönüşüm süreçlerini yakalayamadığı için maalesef bazı sıkıntılar içinde. Bu, Türkiye'nin geleceği açısından iyi bir durum değil. Öncelikle doğru yerde duran bir muhalefete ihtiyacımız var."
- Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün aday olma ihtimalinden söz ediliyor ne diyorsunuz?
"İhtimallerden bahsediyorsunuz. Henüz gerçekleşmiş değil. Tabii partilerin kendi kararı ben sadece şunu söyleyebilirim. Kılıçdaroğlu buradan gelip geçti. CHP'den aday olacak birileri belki bu vesileyle 'genel başkan olabilir miyim' hesabı yapıyor. İstanbul, bir anlamda CHP içinde genel başkanlığa giden yol kavgasının yapıldığı yer durumda. Bir kapı açılır mı gözüyle bakılıyor. Çünkü ortada Kılıçdaroğlu örneği var. Kim aday olur, Sarıgül mü Gürsel Tekin mi bilemem ama hepsinin kafasının arkasında böyle bir beklenti var. Bu da karşılıklı güvensizlik yaratıyor, onların sorunu."
- Sizin durumunuz?
"Bu ülkenin nabzının attığı bir şehirde ikinci kez belediye başkanı seçildim. Şimdi önümüzde üçüncü dönem var. Başbakanımızın ve partimizin vereceği karar önemli. Burada hayata geçirdiğimiz projeler ve uygulamaya koyduğumuz projeler var. Mevki ve makam için değil, hizmetin devamlılığı açısından bir dönem daha götürmemiz gerektiğini düşünüyorum."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA