Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Öcalan'ın asıl mesajı

Üç BDP milletvekilinin Öcalan'la görüşmelerine ilişkin ayrıntılar yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Bugün BDP grubunda biraz daha ayrıntı öğreneceğiz.
Ama şimdiden net olarak öğrendiğimiz bir şey var: Hükümet kadar Öcalan da barış sürecinin hayata geçirilmesinde kararlı. Öcalan'ın sürece sıcak yaklaşımı, sürecin nasıl seyredeceğinin de işareti. Öcalan'ın üzerinde durduğu konulardan da bunu çıkartmak mümkün.
Öcalan bazı siyasi aktörlerin sık dile getirdiği "demokratik özerklikten" çok, "Eylemsizlik, ülke dışına çekilme, anayasa değişikliği, başkanlık sistemi ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi" gibi Türkiye toplumuyla ortaklaşacak ve "ortak vatan" vurgusunu güçlendirecek tezleri üzerinde duruyor. Bu yaklaşım bugünkü süreci diğerlerinden ayıran en önemli özellik.
Kısa vadede sivil siyasetin önünün açılacağı, uzun vadede ise silahların devreden çıkartılacağı yeni bir döneme giriyoruz. Peki, bu söylendiği kadar basit mi? Elbette değil. Bırakın PKK içindeki farklı görüş ve farklı ülkelerin etkisi altında olan aktörleri, sivil yapı içinde bile "silah sigortamız" diyen ve tarihsel hafızasına takılıp kaldığı için sürece güven duymayan çok sayıda siyasi aktör var. Bu yapının kısa sürede "silahsız siyasete" hazırlanması kolay olmayacak.
Ama o yol açılıyor. Henüz sürecin seyrine ilişkin fazla ayrıntı ortaya çıkmamasına rağmen Avrupa'dan Zübeyir Aydar'ın şu sözleri söylemesi sürecin umut yarattığını gösteriyor:
"Örgüt, 'siz başkanımızla görüştünüz ayrıca gelin bizimle de görüşün' demiyor. Örgüt başkanıyla ortaklaşmak istiyor."
Şu an, kendiliğinden oluşan bir çatışmasızlık yaşanıyor. Ama asıl dönüm noktası, silahlı güçlerin ülke dışına çekilmesi ve 4. yargı paketinin devreye girmesiyle yaşanacak.
Bu açıdan 21 Mart Newroz Bayramı ve sonrası önemli. Newroz, belki de ilk kez adına yakışır bir "Yenigün"ün ve barışın kalıcılaştığı bir başlangıcı olur.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA