Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Kılıçdaroğlu'nun kurduğu denge

Akil insanlar heyetinden sonra Meclis de "Çözüm Komisyonu"yla devreye giriyor. Bu çözüm sürecinde yeni bir aşama demek.
Böylece, başta CHP olmak üzere "Meclis neden devrede değil" siyasetleri de ortadan kalkıyor.
Ancak görünen o ki, özellikle CHP başından beri "Sorunu Meclis'te çözelim, konuşalım" demesine rağmen bu hamleye sıcak bakmayacak.
Çünkü "çözüm" konusunda CHP'nin kafası net değil. Bunun bir nedeni CHP'nin genetiği ise bir nedeni de parti içi yapıdaki denge.
CHP'ye dışarıdan bakanlar bir kaos ve kargaşa görüyor. Ulusalcılar bir şey söylüyor, yeni- likçiler başka bir şey. Manzara bu...
Ama bu kargaşa, CHP içinde "yıkılması güç" bir denge yaratıyor.
Bu dengenin mimarı da bizzat Kemal Kılıçdaroğlu... Denge üç ayak üzerine oturuyor. Merkezde gücünü büyük kitle olan Alevilerden alan bir Kemal Kılıçdaroğlu var. Son dönemde Baykal'ın çekim alanına da girerek gücünü perçinliyor.
Sağında ulusalcılar, solunda ise yenilikçiler yer alıyor. Bu iki kesimin kapışmasından hem çok memnun hem de güç kazanmalarına izin vermiyor. İpler elinde.
Bu pozisyon, genel siyasette gerilemesine neden olsa da parti içi iktidarı elinde tutmasına neden oluyor.
Yani Kılıçdaroğlu da tıpkı Baykal gibi, ülke iktidarına değil parti içi iktidara oynuyor. Yüzde 20-25 bandında dolaşan bir CHP'nin tek patronu ve lideri olmak ona yetiyor. Ulusalcılarla-yenilikçiler kapıştığı sürece de bu iktidar sarsılmaz.
Çok klasiktir, hangi CHP'liyle konuşursanız konuşun bu duruma yol açan şey "evdeki bulgur"dan olma korkusudur. Yani büyük kent merkezlerinde yerel iktidar olmalarını sağlayan ve yüzde 25 bandında tutan kitlenin kaçma korkusu.
Son kamuoyu yoklamaları da CHP'den MHP'ye yönelen böyle bir hareketlenmenin ilk işaretlerini veriyor. CHP yönetimi bu korkulu rüyayı görmek istemiyor.
İşte bu nedenle, CHP'liler "1990'da ilk Kürt Raporu'nu biz yazdık" deseler de, tıpkı 1991'de iktidar ortağı olduklarında o raporun gereğini nasıl yapamadılarsa bugün de "çözüm süreci"ne tam destek veremezler.
Kısaca CHP'nin Kürt meselesi gibi tarihi bir meselede "sessiz kalması" tesadüf değil.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA