Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Kentsel dönüşüm ve İstanbul depremi

İstanbulluların en önemli sorunu ne dediğinizde ilk sırada ulaşım çıkar.
Ancak bu gerçeğin sadece bir yüzü... Öteki yüzünde bambaşka bir gerçek var; deprem tehlikesi...
Ne yazık ki uzun yıllardır şiddet sarmalından çıkamayan Türkiye dönüp, başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin deprem gerçeğine bakamadı ya da bahane etti.
Nihayet son yıllarda "kentsel dönüşüm" adı altında bu acı gerçek gündemimize girdi ve şehirlerimizde depreme karşı önlem alınmaya başlandı. Önce İstanbul Esenler, sonra da Gaziosmanpaşa'da ilk adımlar atıldı. Henüz farkında değiliz ama bu iki ilçede atılan adımlarla boyutları büyük bir tehlikenin önüne geçilebilecek.
Nüfusu 15 milyona yaklaşan İstanbul'da, olası bir depremin faturasını düşünmek bile istemiyorum. Sadece İstanbul'u değil, Türkiye'yi bile kilitleyecek bir tehlikeyle karşı karşıyayız.
Önceki gün, kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirildiği İstanbul Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol'la buluşup, bölgeyi gezdim.
Haliç manzaralı belediye binasının en üst katından 500 bin nüfuslu ilçeye bakınca insan ürküyor. Üst üste yığılmış yoğun yapılar, dar sokaklar, yeşil alansız şehir görüntüsü, bu kenti dönüştürmenin kolay olmadığını gösteriyor.
Geç kaldık ama imkansız da değildi.
Gaziosmanpaşa'da atılan adımları...
Başkan Erol, şöyle diyor:
"İnsanlara proje, doğru anlatılınca ve rızası alınınca çözüm geliyor... Biz dönüşüme Sarıgöl mahallesinden başladık. Bu yıl içinde yaklaşık hedefimiz 3500 binayı yıkmak. İlk etapta 1200 daire ardından da 15 bin daire yapılıp teslim edilecek."
Başkan Erol, ortaya yaşanabilir bir şehir çıkacağını ise şöyle anlatıyor:
"İlçemiz tarihinde bir milat olacak olan bu dönüşüm ve yenilenme dönemiyle çarpık yapılaşmanın önüne geçilecek. Yola 'Alıştığın yerde yeni bir hayat' sloganıyla çıkıyoruz. Vatandaşlarımıza alıştıkları yerde yepyeni bir hayat sunacağız."
İşin belki de en etkileyici yanı ortaya çıkacak yeni şehrin insanları teşvik etmesi... Modern binalar, eğitim ve spor sahaları, yeşil bir çevre, dönüşüme mesafeli duran kitleleri hatta negatif propaganda yapan muhalefeti de etkileyecek.
Keşke daha önceleri atılabilseydi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA