Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

'Türklük, faşizan yaklaşımla kullanıldı'

Bugünlerde CHP çevresinde bir hareketlenme var. İstanbul üzerinden adaylık yarışı sürüyor ama asıl önemli hamleyi eski Genel Başkan Deniz Baykal yaptı.
Baykal, pazartesi akşamı CNNTürk Tarafsız Bölge'de Ahmet Hakan'ın sorularını cevapladı. Söyledikleri, CHP ve çevresini derinden etkileyecek görünüyor.
Birçok konuda bugünkü CHP yönetimiyle pek de farklı düşünmeyen Baykal'ın Cumhuriyetin ilk yıllarında Kürt meselesine nasıl bakıldığına ilişkin tespitleri çok sarsıcıydı. Şu sözü Baykal söyledi: "Türklük kavramı başlangıçta faşizan bir yaklaşımla kullanıldı. Bunlar şimdi aşıldı tabii."
Hem de 1924-1940 arası diyerek açık adres gösterdi. Yani tek parti dönemini işaret etti. Bir başkası söylediğinde kıyameti kopartan bu sözü, Baykal gibi etkili bir ismin söylemesi Türkiye'nin normalleştiğini gösteriyor. Durumu Twitter'da Abdullah Kuloğlu yorumluyordu: "Dünya için küçük ama Kemalizm için büyük adım."
O konuşmada Türk milleti üst kimliğinin sürmesi gerektiğini söyleyen Baykal'ın Türk milleti kavramının "ırkçı" yorumlanmasına karşı çıkması hatta o yorumların yasalardan, yönetmeliklerden ayıklanmasını istemesi de anlamlıydı.
O anı izlerken şöyle düşündüm: Bazen dışarıdan CHP'ye ve tarihine bakmak işe yarıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA