Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

İzmir'de Kocaoglu, Fakıbaba olur mu?

Yerel seçim süreci başladı ama hâlâ 6 ay gibi uzun bir süre olduğu için henüz partiler renk vermiş değil.
AK Parti büyük olasılıkla CHP'nin, CHP de AK Parti'nin adaylarının netleşmesini bekliyor. Aslında AK Parti'nin İzmir ve Antalya gibi kritik birkaç il dışında sorunlu ili pek yok gibi...
CHP'de ise durum klasik...
Başta İstanbul olmak üzere küçük bir ihtimal de olsa kazanma şansı olan her il ve ilçede müthiş bir iç kavga var.
Garanti yerlerde aday adayı sayısı 30'lara ulaşmış durumda... Ama Ankara Sincan, İstanbul Sultanbeyli, Kayseri veya Diyarbakır gibi merkezlerde ise aday yok.
CHP'nin rahat olması gereken yerlerden biri de İzmir... İzmir deyim yerindeyse fokur fokur kaynıyor. O kaynamanın ayrıntılarında sürpriz patlamaların yaşanacağına ilişkin ipuçları var.
İzmir klasik deyimle CHP'nin kalesi...
Ancak son bir yılda yaşananlara ve seçim sürecinde açığa çıkan ilişkilere bakınca bu kalenin içeriden sarsılma olasılığı hayli fazla.
Bu da AK Parti'nin şansını artırıyor.
Zaten İzmirlinin aklında "Acaba yükselen İzmir için bu kez AK Parti diyebilir miyiz?" sorusu vardı ama Gezi olayları bunu biraz unutturmuştu. Şimdi CHP içi kavga nedeniyle bu ihtimal yeniden gündemde.
CHP İzmir'de öncelikle bir Aziz Kocaoğlu- bazı CHP'liler kavgası yaşanıyor.
Bu kavga, Kocaoğlu'nun İzmir'deki Kürtlerle iyi ilişkiler kurması, Diyarbakır'a gidip, Osman Baydemir'le görüşmesi ve Gezi olayları sırasında uçlara savrulmayan tavrıyla daha bir açığa çıktı. Bir anlamda sosyal demokrat- ulusalcı çekişmesi gibi bir durum söz konusu...
Ama sadece o kadar değil, yerel iktidarı ele geçirme kavgasından da söz ediliyor.
Bu da sosyal demokrat veya ulusalcı çok sayıda CHP'linin iştahını kabartıyor.
Kürtlere karşı çıkışıyla parti içinde tartışılan İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, eski milletvekili Canan Arıtman, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan gibi çok sayıda isim adaylık için başvurdu. Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer gibi birçok ismin de adı geçiyor.
Bu noktada ilginç olan; mevcut başkan Aziz Kocaoğlu'nun adaylık başvurusu yapmaması ve Twitter hesabından şu açıklamayı yapması: "Ülkenin içinde bulunduğu koşullar nedeniyle belediye başkanlığına adaylığım konusunda süreci izlemeye bir süre daha devam edeceğim." Bu manidar açıklamanın kuşkusuz bir anlamı var. İzmir kulislerinde bu durumşöyle yorumlanıyor: "Başkan büyük olasılıkla aday yapılmayacağının sinyalini aldı. Bu çıkış hayra alamet değil.
Bağımsız aday olursa şaşırmayın...
"
Kocaoğlu'nun bu çıkışı AK Parti'nin Şanlıurfa'da yaşadığı Fakıbaba olayına benzetiliyor. CHP'nin adı geçen adaylardan daha fazla oy aldığı İzmir, Şanlıurfa'ya benzer mi bilinmez ama bu durumun sürprizlere yol açma ihtimali var.
Peki, bu noktaya nasıl gelindi? İzmir'de Kocaoğlu'nun toplumsal kesimlerle yoğun ilişkisinden Ulusalcılar rahatsız. Parti yönetiminde de Kocaoğlu'nu istemeyenler var.
Bu da CHP yönetimini farklı aday arayışına itti.
İlk sırada CHP Genel Başkan Kılıçdaroğlu'yla iyi ilişkileri olan Tunç Soyer var. Soyer, Kılıçdaroğlu İzmir'e her gittiğinde yanında yer alan tek isim... Ama tek özelliği de bu değil, ilçesinde başarılı bir belediye başkanı ve sosyal demokrat yaklaşım açısından iddialı... İkinci isim ise İzmir genelinde adı bilinen Hakan Tartan.
İzmir CHP'de Soyer sürprizi kimseyi şaşırtmasın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA