Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

'Bir dönem barışın şifresini kaybettik'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'le memleketi
Diyarbakır'dayız. O meşhur Diyarbakır karpuzuyla ilgili festivali var.
Benim aklımda ise son dönemde yoğun tartışılan barış süreci ve beklenti yaratan demokratikleşme paketine bu kadim şehirden nasıl bakıldığı var. Şehre adım atar atmaz sokağa çıkıyorum.
Diyarbakır esnafı eskilerin deyimiyle tevekkül içinde sürece pozitif bakıyor: "Son 9 ayda iyi şeyler oldu. İyi şeyleri devam ettirmek gerekiyor."
Ama siyaset kulislerini dolaşınca işin rengi değişiyor. En ılımlısından en radikaline hepsi ağız birliği etmişçesine aynı şeyi söylüyor: "Hükümet adım atmalı. Paketi bir an önce açıklamalı."
Beklentiler de hayli yüksek... Buna bir yanıyla Kürt siyasi hareketinin bir hamlesi olarak bakmak mümkün. Ama şu da var; siyasileşmiş kesimler ucundan yakalanan barışı kaybetmekten korkuyor ve güvence istiyor.
Bu yüzden ezici çoğunlukla çözüm süreci destekleniyor. Bu düşüncelerle Sümer Parkı'nda düzenlenen Karpuz Festivali'ne gidiyorum. Festivalin konukları arasında milletvekilleri İbrahim Yiğit, Cuma İçten, Oya Eronat, Vali Mustafa Cahit Kıraç, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'u görüyorum.
Kürsüye her çıkan, Diyarbakır'ın kadim tarihine değinip sözü barışa ve barış sürecine getiriyor. Bunu da en net biçimde Bakan Eker yapıyor. Çözüm sürecinin getireceği barışın tarihsel kodlarına atıf yapan Eker şöyle diyor:
"Diyarbakır'ın bazalt taşından yapılmış evlerinin avlularında hep barış büyüdü. Çünkü bu şehir, Ermeni, Süryani, Yahudi, Arap, Kürt ve Türk herkesi barışı içinde kucaklamasını bildi. Bu şehrin dokularında barış var. Bizim kendi medeniyet tasavvurumuzun şifrelerinde bu barışın olduğunu biliyoruz ama bir dönem bu şifreyi kaybettik. O dönemde de birbirimize düştük. Kan döküldü, can yandı. Şimdi çözüm süreciyle yeni bir adım atılıyor. Barışın kodlarını tekrar hatırlayıp bu toprakların hak ettiği barışı yakalayacağız."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA