Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

'Ne ölmek ne öldürmek istiyoruz'

Diyarbakır'a akşam erken iniyor.
Güzel bir akşamüstünde Erdebil Köşkü'ndeyiz. Önümüzde bütün sakinliğiyle Dicle akıyor.
Ona, yeşilin bütün tonlarıyla Hevsel Bahçeleri, Kırklar Dağı ve On Gözlü Köprü eşlik ediyor.
Ama sadece bu kadar değil.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker devreye girip ekliyor:
"Bu mevsimde ay başka doğuyor burada. Bir tek bozkırda ve burada böyle sarı bir ay görebilirsiniz..."
Gerçekten de biraz sonra muhteşem bir ay çıkıyor. Bu güzellik, Dicle'nin üzerine bırakılan içlerinde şamdanların yakıldığı onlarca karpuz kabuğundan oluşan meşalelerle farklı bir boyut kazanıyor.
Sakin Dicle'yi ateş böcekleri sarmış gibi harika bir görüntü... Buna halaylar eşliğinde söylenen barış türküleri ve havai fişekler eşlik ediyor.
Manzarayı birlikte izlediğim Diyarbakırlı bir arkadaşım şöyle diyor:
"Diyarbakır'a barış geldi gibi ne dersin?"
İki gün geçirdiğim Diyarbakır'da gerçekten de son 30 yıla damgasını vuran çatışmadan, gerilimden, huzursuzluktan eser yok.
Hayatının bir bölümünü dağda, 15 yılını da cezaevlerinde geçiren eski PKK'lı yeni BDP'li bir siyasetçiye bugünleri soruyorum.
Lafı dolaştırmadan söylüyor:
"Artık ne ölmek ne öldürmek istiyoruz.
Silahların susması taktik değil stratejik bir karardır ve buradan geri dönüş yok. Açıklamalara, tartışmalara bakmayın siyaset yapılıyor."
Diyarbakır geceleri
Barışın ayak seslerinin duyulduğu Diyarbakır'ı biraz da gece geziyoruz.
Restoranlar, cafeler, eğlence mekanları tıklım tıklım dolu.
Ama en önemlisi Sur içine sığmayan "Yeni Diyarbakır"daki gelişmeler...
Eczacı dostum Hamdullah Güleken, dışarıdan gelenlerin pek uğramadıkları ve şehrin gelişme hattı olan Kayapınar ilçesini illa görmemizi istiyor.
Yeni Türkiye gazetesinden Melih Altınok'la birlikte Kayapınar'a gidiyoruz.
Kayapınar'ın BDP'li Belediye Başkanı KCK'dan tutuklu... Bu garip duruma belki demokratikleşme paketiyle bir çözüm bulunur. Onun imar konusundaki kararlılığı, hükümetin de ciddi mali desteği ortaya modern konutları, villaları, alışveriş merkezleri, hastaneleri ve okulları olan yepyeni bir şehir çıkarmış...
75 metrelik ana arteri, caddeleri, kaldırımları ve parklarıyla deyim yerindeyse örnek bir şehir Kayapınar... Daire fiyatları 300-
400 bin liradan başlıyor.
Kayapınar gibi Diyarbakır'ın çevresinde, artık geçmişin ucube, derme çatma yapıları yerine yenisi inşa ediliyor.
Bu süreç Sur içini de etkiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, "Kentsel Dönüşüm" ekseninde onlarca ucube binayı yıkmış durumda.
Bu çabalar önemli bir şeyin işareti... 30 yıllık çatışma ve gerilime rağmen bunlar yapılabiliyorsa barış kalıcılaştığında Diyarbakır başta turizm olmak üzere her alanda patlama yapar.
Binlerce yıl Mezopotamya'yla Anadolu uygarlıklarının kesişme noktası Diyarbakır, bu kez yeni Türkiye'nin bölgeyle buluşma noktası olmaya hazırlanıyor.
Sezai Karakoç'u bilmiyorsa...
Karpuz Festivali'nin ilk günü kahvaltıyı Gazi Köşkü'nde yapıyoruz. Karşımızda Kırklar Dağı... Dağın yamacında ise gökdelenler yükseliyor.
İnanılmaz çirkin... Kim yapmış, nasıl izin verilmiş akıl alır gibi değil. Durumu sanat ve edebiyatla içli dışlı olduğu bilinen Bakan Mehdi Eker'e sordum. İçine sindiremediğini şu sözlerle anlattı:
"O binaların müteahhidi bir gün bana gelip tanışmak istedi. Ben de nereli olduğunu sordum. 'Erganiliyim' dedi. Ona sadece; 'Bana iki tane sanatla uğraşan Erganili ismi söyleyebilir misin?' diye sordum. Sustu. Sezai Karakoç'u Yaşar Özel'i bilmeyen bir Erganili, bundan başka ne yapabilir ki?"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA