Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Anadolu'nun Kadim Sazları

Türkiye, bütün renkleri ve farklılıklarıyla kendisi olmaya başlayınca derin tarihiyle de bağı güçleniyor.
Kadim medeniyetler yurdu Anadolu ve Mezopotamya bu açıdan çok zengin. Son yıllarda o zenginlikle buluşan her proje, sadece içeride değil dünyada da büyük ilgi gördü. Mustafa Erdoğan'ın Anadolu Ateşi gibi... Çin'den Meksika'ya, Rusya'dan İrlanda'ya, dünyanın dört bir yanında milyonlarla buluştu.
Bir süre önce Marmara İletişim'den gazeteci arkadaşım Cemil Akyol, "Anadolu müziğine can veren Anadolu çalgıları"yla ilgili bir projeden söz etti. Proje, varlığını günümüze kadar sürdürebilmiş, tamamı el yapımı, teknoloji ile henüz tanışmamış Anadolu'nun en eski sazlarıyla, onları yaratan ve ses veren ustaları, müzikseverlerle buluşturmayı hedefliyordu.
Erbane, kudüm, kabak kemane, dilsiz kaval, ney, toprak darbuka, tulu, Karadeniz kemençesi, rebap, argun, sipsi ve cümbüş gibi 22 değişik çalgı, yeniden hayat bulacaktı.
Türkiye'de ve dünyada ilk defa "Anadolu'nun Kadim Sazları" ismini taşıyan orkestra, ünlü müzisyen Cahit Berkay'ın öncülüğünde, Türkçe, Kürtçe, Süryanice, Ermenice, Lazca, Arapça, Romanca ve Rumca olmak üzere sekiz dilde halk ezgileri seslendirecek.
Hiçbir elektronik sazın yer almadığı orkestrada, Ender Balkır, Deniz Toprak, Derya Petek, Yervant Bostancı ve Tuğba Karakuş gibi solistlerle 36 müzisyen görev alacak.
İlk konseri merakla bekleyeceğim.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA