Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

CHP'de Yavaş depremi

CHP'nin Ankara'da kendi geleneğinden biri yerine MHP'li Mansur Yavaş'ı tercih etmesi, İstanbul'da dizayn edilen siyasetin Ankara versiyonundan başka bir şey değil.
Sürpriz de değil. Bu siyasi hamleye, son dönemde yargı alanında ve siyaset arenasında sahnelenen gelişmeler ışığında bakmak gerekiyor.
Çünkü AK Parti- Cemaat gerginliği, yargının uzun tutukluluğa direnmesi, Haberal'ın tahliyesi, Balbay'ın serbest bırakılması (çok daha önce bırakılmalıydı) tesadüfü aşan bir aklın devreye girdiğini gösteriyor. Bunlar, öyle gizli kapaklı da yapılmıyor, açık açık herkesin gözü önünde gerçekleşiyor. Bu tabloya BDP'li tutuklu milletvekillerinin bırakılmamasını da ekleyin. Baksanıza Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı, Balbay dahil herkes milletvekillerinin tahliye edilmesi lehine yorumlarken, yerel mahkeme tam tersi bir karar veriyor.
İzahı yok. Sanki siyasette gerilim artsın isteniyor. Tıpkı daha önceki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine giderken olanlar gibi...
Mansur Yavaş işte böyle bir siyasi zeminde CHP adayı yapılıyor. Oysa iki yıl önce onun gözünde CHP elitist ve halka tepeden bakan bir partiydi. Hatta MHP'yi CHP'lileşmekle suçluyordu. "Yeni" CHP ise kurultaylarında Che Guevara ve Deniz Gezmiş pankartları açıyor, devrimci geleneğe sahip çıkıyor, Çorum, Maraş katliamından söz ediyordu.
Bu birlikteliğe bırakın sosyal demokratları, CHP'nin ulusalcıları bile şaşırdı. Çünkü onları da aşan İstanbul'dan Ankara'ya uzanan bir proje bu... Bu nedenle CHP sadece "sağcı"laşmıyor derin bir operasyonun merkezi haline geliyor. Tabii bu Yavaş'ın Ankara'da bir karşılığı olmadığı anlamına gelmiyor. Yavaş, geçen seçimlerde yüzde 27 oy almış bir siyasi aktör. MHP'nin Ankara'da düşük profil aday göstermesi de dikkate alınırsa bu seçimlerde de şansı var. Ancak riski de var. Özellikle "muhafazakâr milliyetçi" kesimlere ne diyecek doğrusu merak ediyorum.
Türkiye bir kez daha "AK Parti gitsin" üzerinden bir seçim ittifakına tanık oluyor. Türkiye toplumunun buna nasıl tepki vereceğini 30 Mart akşamı göreceğiz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA