Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Türkiye'nin üçüncü silahlı gücü

Çözüm sürecini değerli kılan, sadece silahların susması, ölümleri durdurması değil, onları da kalıcı kılabilecek "sorunları siyasetle çözme" yolunun açılmasıydı.
Bunun bir formülü yoktu ve siyaset etkinleştikçe o formül bulunacaktı. Şimdi yerel seçim sürecindeyiz. Operasyonlar seçimleri gölgelediği için pek gündeme gelmiyor ama önemli adımlar atılıyor. Bunlardan biri de BDP ile korucu aşiretler arasında başlayan diyalog. Bu önemli, çünkü "çözüm süreci" ile çözülmesi beklenen sorunlardan biri de korucu aşiretler sorunuydu. Devletten maaş alan yaklaşık 46 bin, bir o kadar da gönüllü korucu var. Bir anlamda Türkiye'nin üçüncü silahlı gücünden söz ediyoruz.
Bu sorunun nasıl çözüleceği belli değil ama seçim döneminde BDP'nin oyunu artırmak için korucu ailelerle diyalog kurması bir başlangıç olabilir. Bu açıdan en dikkat çekici olanı da Ş.Urfa Siverek'te yıllardır PKK ile çatışan Bucak aşireti ile BDP arasında yaşanan diyalog.
Ahmet Türk'ün öncülük yaptığı bu diyalogdan belki somut bir sonuç çıkmaz ama siyasetin bu yolu açması önemli. Bir BDP'li atılan adımları şöyle yorumluyor:
"Görüşmeler sürüyor. Tabii karşılıklı özeleştiri de gerekiyor. Tek taraflı olmaz. Çünkü Kürt hareketi de, onlar da saldırdı. Hakkâri, Cizre ve Şırnak gibi bazı yerlerde korucular her zaman BDP'ye oy verir. Ama Mardin'in, Diyarbakır'ın belli kesimleriyle, Ş.Urfa'daki korucu aşiretler çok katıdır ve bize oy vermiyor. Seçim nedeniyle Ş.Urfa'daki Bucak, İzol ve Kırvarlarla görüşmelerimiz oldu. Bu gelecek açısından iyi bir adım."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA