Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Müzelerdeki mucize

Anadolu onlarca uygarlığa ev sahipliği yaptığı için neresine dokunsanız farklı bir tarih çıkar karşınıza... İnsanlığın en eski yerleşim yerleri de bu coğrafyada... Şanlıurfa'daki 12 bin yıllık Göbeklitepe bunun son örneği...
Ama ne yazık ki bu ülke, birkaç yıl önceye kadar bu tarihi zenginliğini yeterince değerlendiremedi. Türkiye, yıllardır onlarca tarihi eserin depolarda tutulduğu, müzelerinden eserlerin çalındığı, tarihi eserlerin tahrip edildiği bir ülke durumunda. Bu alanda Atatürk döneminde atılan adımların üzerine pek az şey kondu.
Son yıllarda, Türkiye zenginleştikçe müzelere de ören yerlerine de daha çok önem vermeye başladı ve deyim yerindeyse "mucize" denebilecek adımlar atıldı. Artık, kendi kazılarını yapabilen, arkeologlarına para ayıran, müzelerine yatırım yapan bir Türkiye var. Ancak henüz işin başındayız. TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, son birkaç yılda atılan adımların neler kazandırdığını anlattı:
"2010 yılında 52, geçen yıl da 105 müze ihaleye çıktı. Bunları bir kamu kuruluşu olan TURSAB olarak biz aldık. Devlete yılda 150 milyon lira ödüyoruz. Müzelerimizi baştan sona yeniledik ve müzecilik anlayışını değiştirdik. Yüzde 60'lara varan bir artış sağladık. Müze kart getirerek girişleri kolaylaştırdık. Turistin müzelere kolay ulaşması için golf arabalarından, engelli hizmetine kadar çok farklı uygulamalar getirdik."
Bu uygulamalar sonucu geçtiğimiz yıl müze kart sayısı 4 milyona, ziyaretçi sayısı da 30 milyona ulaştı. Aslında ne müze sayısı ne de o müzelerin çektiği turist sayısı Avrupa'yla kıyaslanacak gibi değil. Ulusoy bu alanda daha yapılacak çok şey olduğunu belirtiyor ve iş adamlarına çağrı yapıyor:
"Fransa'da 2 bin, İspanya'da 3 bin, İtalya'da ise 1500'e yakın müze varken Türkiye'deki müze sayısı sadece 300. Oysa hem toprak altında, hem de müze depolarında inanılmaz eserler var. Arkeoloji Müzesi'nin deposundaki eserler 10 müzeye yeter. Ama onları sergileyecek müze yok. Buradan iş adamlarına çağrı yapıyorum, bu hükümet müze için büyük kolaylıklar getirdi, gelin siz de bir müze yapın. Fabrikalarınız olabilir ama adınızı geleceğe yapacağınız o müzeler taşıyacak."


YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA