Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

KCK tutukluları neden bırakılmıyor?

Çifte standardın, önyargıların hüküm sürdüğü bir coğrafyadayız. Bunu hem eski devletin, hem de "paralel yapı"nın uygulamalarında ağırlıkla görüyoruz. Ergenekon ve Balyoz gibi bu ülkenin tarihindeki ilk darbelerle yüzleşme davalarındaki tahliyeler bunun açık örnekleri...
Daha işin başındayken "bilinçli bir el" işin içine "suçsuz insanları" da katarak başka bir hesabı devreye soktuğu gibi, inadına hukukun temel ilkesi olan "tutuksuz yargılama" hakkını da dikkate almadı..
Şimdi ise tam tersine "hükümet salıveriyor" gerekçesiyle toplumda infial yaratacak Malatya Zirve davası sanıkları bile tahliye ediliyor. Bu tahliyelerin arkasındaki kirli aklı toplum görüyor. Aynı şekilde bir başka çifte standardı daha görüyor.
KCK tutuklularına yönelik uygulamaları...
Ortada garip bir durum var. Ergenekon'da tutukluların tamamı hükmen, yani yerel mahkemede kararı verilmiş, Yargıtay'a giden veya gitmekte olan tutuklu statüsündeydi. Anayasa Mahkemesi'nin kararı bunlara uymamasına rağmen bunların tamamı bırakıldı.
Peki, KCK tutukluları neden bırakılmıyor? Orada da hükmen tutuklular var. 5 yılı aşan davalar var ve tutuksuz yargılanması gerekenler var. Ama nedense onlara uygulanmıyor.
Ayrıca "Tutuksuz yargılama ilkesi"nin esas alınması uyarılarına rağmen ülkenin batısında başka, doğusunda başka bir uygulama yapılıyor. Hukukçulara göre bu uygulamayla "hukuk güvenliği" ihlal ediliyor. Kural tek ama uygulama farklı... Oysa hukukta güvenliği sağlayan asıl şey kural değil, uygulamadır.
Anlaşılan devletçi yargı refleksi devam ediyor. Hukuk kuralı, hukuk güvenliğini sağlamak için değil "siyasi-ideolojik amaçlar"la kullanılıyor. Bu uygulamaların toplum vicdanını daha fazla kanatmaması için Adalet Bakanı veya HSYK'nın devreye girmesi gerekiyor.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, siyasi ve ideolojik davranan yargının toplumsal gerginliğe yol açmaması için soruşturma açılması çağrısında bulunabilir. Ayrıca Anayasa Mahkemesi kararını ve Meclis'in tutukluluk süresini 5 yılla sınırlayan yasasının, neden KCK davalarında uygulanmadığına ilişkin inceleme de yaptırabilir.
Yargının çifte standardını başka türlü aşmak şu an için mümkün görünmüyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA