Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

AK Parti, Kemalistleri kazanabilir mi?

17 Aralık darbesiyle siyasetin yeniden şekilleneceği bir döneme girdiğimiz çok açık.
Siyasetteki altüst oluş nedeniyle ilginç ittifaklara, birbiriyle uyuşmayanların birlikteliklerine tanık oluyoruz.
30 Mart seçim sonuçları bu yeni dönemin ürünü... Son 12 yıl, AK Parti- cemaatler (başta Gülen Cemaati) ve sol liberal ittifakı üzerine inşa edildi. Karşısında ise CHP -MHP aksı, asker -sivil bürokrasi ve silahlı Kürt hareketi vardı. PKK 2013 başına kadar her kritik dönemde şiddeti artırarak bu sürece destek verdi.
Şimdi ise bambaşka bir siyasi tablo var: Bir tarafta, AK Parti'de temsil edilen Gülen cemaati dışındaki cemaatlerin de içinde yer aldığı muhafazakârlar, liberal demokratlar ve çözüm süreci nedeniyle siyasi Kürt hareketi var.
İlginçtir bu ittifaka Kemalistlerin bir kesimi de sıcak bakıyor. Karşısında ise bugüne kadar bir araya gelmelerine ihtimal verilmeyen siyasi güçler var.
Ana aksını CHP -MHP, İstanbul sermayesi ve bürokratik güçler oluşturuyor. Bu ittifaka dindar kesim üzerinde sörf yapan Gülen Cemaati elitleri, sol liberal aydınlar ve Haşim Kılıç gibi "bürokratik" aktörler de katıldı.
Burada dikkat çeken şey, muhafazakâr ve Kemalist siyasi çevreler içinde ciddi bir kırılmanın yaşanması. AK Parti -Gülen cemaati arasındaki kopuşun bir benzerini CHP tabanıyla ve Kemalist çevrelerle yaşıyor. Henüz netleşmiş değil ama bu bölünme büyük olasılıkla "demokratik devlet"le, "bürokratik devlet" talebi arasında sürüyor.
Bu altüst oluşta doğal ilişkiler kadar siyasi mühendisliğin de katkısı var. Toplumla dinamik ilişkisi süren AK Parti bu altüst oluşta siyasetin doğal akışı gereği yeni bir pozisyon alıyor. Aslında AK Parti uzun süredir Yeni Türkiye'nin üzerine oturacağı yeni bir siyaset arayışı içinde.
Gelgitler yaşansa da artık siyasetin "açık toplum dinamikleri"yle "demokrasi ve hukuk" üzerinden yürütüleceği yeni bir dönemi başlatmak istiyor. Siyasetin, tüm vesayetlerden kurtulacağı ve daha güçlü hale geleceği yeni bir dönem.
Bu dönemin toplumsal dinamikleri de farklı değil; Dindarlar, Kemalistler ve Kürtler. Ama bu kez yerli ve sivil kesimleri buluşuyor. Başbakan Erdoğan, "Bu süreç yeni Türkiye'nin istiklal mücadelesi sürecidir" diyerek yeni Türkiye'nin bu üç dinamiğin sivilleşen kanatları üzerinde yükseleceğinin işaretini veriyor.
Son dönemde CHP ve MHP'den umudunu kesip onların toplumsal tabanlarına seslenmesinin nedeni bu. Önümüzdeki günlerde özellikle Kemalist toplumsal tabana yeni mesajlar vermesi hiç de şaşırtıcı olmayacak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA