Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Tersine göç başladı

Yıllar yılı hep "beyin göç"ünden şikayet edip durduk. Yeterli olanaklar olmadığı için başarılı insanlar hep yurt dışına gitti.
Bu göçü Türkiye'nin sanayileşmiş ülkelerle ilişkisinin gelişmesi açısından olumlu bulanlar olabilir ama asıl gerçek onları burada tutacak zeminin olmamasıydı.
Ne üniversitelerimiz yeterliydi ne de sanayi kuruluşlarımız.
Bu yüzden gidenlerin çoğu bir daha geri dönmedi.
Sonra buna 1960'tan itibaren kol gücü ve girişimci göçü de eklendi. Onlar da her türlü ötekileştirmeye rağmen "gurbete" gitmek zorunda kaldı. Halen de büyük çoğunluğu oralarda...
Peki, şimdi durum ne?
Durum son yıllarda tersine dönmeye başladı. Bunun nedeni de Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı değişim ve ekonomik performansı...
Gidişler azaldığı gibi geri dönüşler de hızlandı. "Türkiye'nin mavi yaka ve ara kademe insan kaynakları" alanında önde gelen sitesi Eleman.net'in yaptığı araştırma bu açıdan önemli veriler sunuyor.
Yurtdışında yaşayan 20 bin 600 üye üzerinden gerçekleştirilen araştırmaya göre, göç ağırlıkla Avrupa'dan Türkiye'ye doğru dönüş trendinde...
Geri dönüş yapanların başında da doğal olarak yüzde 15.1'le Almanya geliyor. Onu yüzde 8,4 ile ABD, yüzde 8,2 ile Azerbaycan, yüzde 7 ile Fransa ve 5,2 ile Hollanda izliyor.
Dönüşlerde bir önceki yıllara göre yüzde 35'e varan bir artış var. En çok iş başvurusunun yapıldığı il ise İstanbul. Sektör sıralaması da şöyle; turizm, eğitim, bilişim, inşaat ve tekstil.
Araştırmanın ortaya koyduğu önemli bir gerçek ise dönenlerin ilk sırasında yüzde 36'yla üniversite mezunlarının olması...
Peki, neden dönüyorlar?
Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar şöyle diyor:
"Gelecek açısından yurt dışındaki ülkelere duyulan güvende bir azalma var. Yurda dönmek isteyenler, kariyer planlarını Türkiye'de gerçekleştirmeyi tercih ediyor. Bu durum, ülkemizin son yıllarda yükselişte olan büyüme grafiği ve Türkiye'de faaliyet gösteren yerli ve yabancı sermayeli firmaların adaylara sunduğu imkânların bir göstergesi."
Dönüş rakamları henüz yüksek olmasa da göçün tersine dönmesi bir başlangıç... Türkiye demokrasisini derinleştirip zenginleştikçe bu daha da artacak.

Yabancıların ilgi odağı Bodrum
Türkiye'nin en popüler turizm merkezlerinin başında Bodrum geliyor. Sadece yerli değil yabancı ünlülerin bile yaşamak istediği, restoran açtığı bir tatil beldesi Bodrum...
Son iki yılda yabancıların Bodrum'a ilgisi daha da arttı. Bunun nedeni de özel sektörün, yeni cazibe merkezleri ve butik yaklaşımlarla Bodrum'a hareket getirmesi.
Türkbükü bütikleşirken, Yalıkavak devasa marina nedeniyle inanılmaz kalabalıklaşmış...
Bu değişime ne yazık ki, ilk kez Büyükşehir bünyesine alınan Bodrum'un yerel yönetimi ayak uydurmuş değil.
Tek merkezden yönetilmesine, bütçeden daha fazla pay almasına rağmen Bodrum'da yerel hizmet adına yapılan yeni bir şey yok... Bırakın sokakların bakımını, su, vahşi çöp depolama, arıtma gibi çok temel altyapı sorunları olduğu gibi duruyor.
Bodrum'a yabancı ilgisinin böylesine arttığı bir dönemde, yerel yönetimin bunu bir fırsata dönüştürüp yararlanmaması anlaşılır gibi değil.
Bu arada Bodrum'da hizmet sektörü ve güvenlikte de önemli değişim var. Hizmet sektöründe kalite giderek yükselirken güvenlikte de emniyetin uyguladığı önleyici tedbirlerle suç oranı bir hayli düşmüş...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA