Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YAŞAR ÖZAY

Basarısızlık hayatın bittigi anlamına gelmiyor

Anne Babalar olarak hepimizin ortak hayali çocuklarımızın iyi bir geleceği olmasıdır. Bu hayalin adı bazen iyi bir özel okul veya Anadolu lisesi olabilir. Eğitim yılının sonuna yaklaştığımız şu günlerde öğrencilerin sınav stresi erken sona erdi. Şimdi bekleme dönemi başladı. Veliler ise yeni eğitim sistemi karşısında şaşkınlar.
Orta öğretim geçiş sisteminin kendi içinde barındırdığı güçlükler öğrenciler kadar velileri de kaygılandırıyor. Milli Eğitim Bakanlığı okul notlarına dayanan ve açık uçlu soruların olduğu bir sistemi getirme gayreti içerisinde.
Açıkça söylemek gerekirse sınavsız bir sistem düşünülüyor. Ama çeşitliliğin olduğu her yerde seçme zorunluluğu da olur. Şartların adil olması halinde seçme kriteri ne olursa olsun çok şey değişmez.
Bu nedenle adaletli bir uygulama için seçme sınavı yapılması tek çözüm olarak görülüyor.
Uygulamaya koyduğumuz eğitim sistemimizin yapısı çocuklarımızı sınavlara endeksli hale getiriyor. Gençlerin ailesi ile diyalogunu koparıyor. Ruhsal sıkıntılar yaşamasına neden oluyor.
Açıkça söylemek gerekirse çocuklarımız, çocukluklarını yaşayamadan sınavlarla başetmeyi öğreniyorlar.
Çünkü eğitim sistemimiz sınavlara odaklı.
Aslında hayatın her aşaması seçmeye ve sıralamaya yönelik bir çaba içerisinde sürüp gidiyor. Fakat hiç biri ilköğretim çocuklarının üzerinde lise giriş sınavının bıraktığı etkiyi bırakmıyor. Bu nedenle öğrencilere seslenmek istiyorum.
Sınavda başarısız olmak hayatın bittiği anlamına gelmiyor. Her sınavda başarılı olmak diye bir kaide de yok. Sevgili öğrenciler sizler elinizden geleni yaptınız.
Sonuç ne olursa olsun üzülmeyin. Bunun bir sıralama sınavı olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Sıralamanın altında kalmanın başarısızlık olduğunu sakın düşünmeyin.
Korkuları yenmenin bir yolu olumsuz düşünmemektir.
Bu nedenle öğrencilere en büyük tavsiyem olumlu düşünmeleri, korkularını yenmeleri olacak.
Başka bir tavsiyem ise neşeli olmaları, bedenlerinin gevşemesine izin vermeleri, mutlu günlerinde yaşadıklarını düşünerek kendilerini rahatlatmaları olacak..
Öğrencilerin en büyük korkularının başarısızlık olduğunu biliyorum.
Anne ve babanızın başarısız olmanız durumunda size kızacağını düşünüyorsunuz. Bunu aklınızdan çıkarın. Aileniz her zaman sizin yanınızda yer alacaktır. Siz elinizden geleni yaptınız. Onlar her zaman size destek verecektir.
Hepinize şimdiden başarılar.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA