Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖZGÜR ÇAKIR

Bir 20. Yüzyıl şairi: Cohen

Popüler müziğin son 40 yılına damgasını vuran en önemli isimlerinden biri olan Leonard Cohen'in bu hafta İstanbul'da vereceği iki konser aylardır gündemde. Sınırlı yer ve bilet fiyatları yüzünden onu canlı dinleme şansına küçük bir azınlık sahip olacak. Sanatçının Sony Music'ten yayınlanan son albümü Live in London da bir konser kaydı. 13'er şarkılık iki CD'den oluşan albüm Dance Me To The End Of Love, Bird On the Wire, Suzanne, Take This Waltz, Ain't No Cure For Love, Tower of Song ve Cohen'in diğer klasikleriyle dolu CD konser ruhunu vermeyi de başarıyor.

'Tane tane' Leonard Cohen
75 yaşındaki Leonard Cohen, konser boyunca o ruhani sesiyle dinlemekten bıkmadığımız şarkıları tane tane seslendiriyor. Aslında albüm bir tür yeni başlayanlar için Leonard Cohen özelliğine sahip. Şurası bir gerçek ki ister yeni dinlemeye başlamış olun ister ergen acılarınızdan son acınıza kadar size eşlik etmiş olsun Cohen'in şarkılarında büyüye benzer bir şey var. Ancak söz konusu büyü ne müzikal ne de sözler anlamında mistik bir anlam barındırıyor. Tam tersine Cohen gerçekliğin resmini özellikle sözleriyle o kadar başarılı dile getiriyor ki müziğe önünde diz çökmek kalıyor. Londra konserinde de söylediği ve 2008'de, yani yayınlanışından tam 24 yıl sonra listeleri alt üst eden meşhur Hallellujah şarkısının şu sözleri bile bunu anlamaya yeter: "Ve aşktan ögrendiğim tek şey silahını senden önce çeken birini nasıl vuracağın oldu."
Şarkı sözleri ve melodileriyle hüznün kralı gibi gözükse de aslında Cohen'i belirleyici kılan özelliklerden biri de kaybeden - ya da popüler kullanımıyla loser- olmayı bir kıyafet gibi üzerinde taşımaması. Cohen kaybetmenin üzerine yatmak yerine yaşadıklarıyla dalga geçen ve yeni kaybedişlere yelken açan bir tarza sahip oldu hep. Live in London konser albüm ise tam da bu minvalde şarkılardan oluşan bir seçki olmuş.
Cohen'in bu çarşamba ve perşembe Harbiye Açıkhava'da vereceği iki konsere gitme şansınız yoksa bu konser kaydıyla idare edebilirsiniz. Ama onun tarzına yaklaşmak isterseniz, albümde yer verdiği klasik Anthem şarkısında dediği, "Her şeyde bir çatlak vardır ve /ve ışık oradan sızar" sözüne kulak vererek, Açıkhava'nın parmaklıklarının ardından sızan müziği dinleyebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA