Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK ERDURAN

Çekilerek ilerlemek

Çekilmek gerilemek gibi anlaşıldığında sevimsiz bir sözcüktür. Oysa her zaman öyle algılanmaması gerekir.
Diyelim A tepesinde mevzilenmiş askerlerin komutanısınız. Orayı boşaltıp daha yüksek bir tepe olan B'yi tutmak istiyorsunuz. Birliğiniz A'dan B'ye giderken birincisinden çekildiği de söylenebilir, daha yüksektekine doğru ilerlemekte olduğu da.
PKK'nın TC arazisinden Kuzey Irak topraklarına gitmesi bir Kürt ricatı mıdır? Dar açıdan bakılınca öyle görünebilir. Ama bütün Orta Doğu'nun kuş bakışı görüntüsünde durum bambaşka.
Bölgenin hâlâ her şeyden önce petrol hesaplarıyla biçimlenmekte olan güç dengesinin çerçevesinde bir Türk-Kürt ittifakı gelişiyor. Bunun ağırlığı Türkiye içindeki etnik kaynaklı kaygıları çok aşmakta. Zira sonuçta iki kavme de sağlayacağı yararlar eski kavgaların kalıntısı gerginlikleri kısa sürede etkisizleştirecek kadar büyük.
Yine de o kavgaların sürdürülmesinden beslenenlerin direncine pabuç bırakmamak yürek istiyordu. İmralı ve Kandil'deki söz sahipleri ağırlık koymada iradeli davrandılar. Daha da büyük cesareti Türk liderliğinin göstermiş olduğu söylenebilir. Çünkü Kürt tarafında "Yuuuh, geri çekiliyorsunuz!" diye yırtınan bir Bahçeli yok.
Çıkar hesaplarıyla onurlu davranışlar nadiren paralel olur birbirine. Bu konuda oldu. Medyaya düşen, iki tarafta da çizgiden sapmayarak "sıkı duranları" desteklemektir. Hiç gerilemeden...

***

Kandil'de açıklama yapılmasının beklendiği saatlerde BBC'nin "Hardtalk" programı sunucusu Stephen Sackur'un Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Kasuledes ile söyleşisini izledim, akıllı ve onurlu çekiliş kararı verebilmenin ne zor olduğunu bir kere daha gördüm.
Bakan kendi ülkesinin ne berbat durumda olduğunu anlata anlata bitiremiyordu. Bir "catastrophe" varmış ortalıkta. (Facia çapında felaket diye çevrilebilir.) Yarım saat boyunca kıvranarak, ezilip büzülerek, kem küm ederek verdiği ayrıntılardan anlaşıldığına göre öylesine batmışlar ki, çıkışı yok.
Sonunda İngiliz sunucu "Tek kurtuluşunuz var" dedi, "Türklerin uzattığı eli sıkıp Kıbrıs sorununu çözmek, onlarla birlikte ada ekonomisini düze çıkarmak."
Yanıt: "Onlara güvenilmez. Samimi değiller. Zayıf durumumuzdan yararlanmak istiyorlar."
"Annan Planı'na Türkler evet dedi, siz hayır dediniz."
"Halkımızın kararı. Saygı duymak gerekir. Demokrasi."
BBC sunucusu "Ne haliniz varsa görün" der gibi bitirdi yayını. Uçurum kenarındaki adam yola devam ısrarından vazgeçmiyor, geri çekilmiyordu.
İnsanoğlunun katır inadı çekilir şey değil.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA