Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK ERDURAN

Judo yapalım

Sizden iri biriyle dövüşürseniz yenilmeniz normaldir. Nasıl değişebilir sonuç? Araya zekâ ve çevikliğin girmesiyle.
Saldırganın gücünü güçle karşılamaya kalkmaz, onun hızına "yumuşakça" uyar, eğilir, çelmeyle dengesini bozar, kolundan yakalayıp üstünüzden aşırtır, yere yapıştırırsınız. Kendi saldırısıyla kendini yenmiş olur. Judo gibi dövüş tekniklerinin temel felsefesi budur.
Rusya'nın maço başkanı o tür sporlara meraklı. Öğrendiklerini uluslararası arenaya taşıyarak Amerika'ya karşı müthiş bir judo zaferi kazandı.
O alanda zekâsını pek kullanmayan, aslında dövüşten ödü kopan, "Suriye diktatörü defolmalı" diye efelendikten sonra oradaki kan tsunamisine iki buçuk yıl seyirci kalan Obama üstüne üstlük "Kimyasal silah kullanılması kırmızı çizgimdir" lafını da kaçırmıştı ağzından.
Çizgi göze parmak sokulurcasına aşılınca yiğitliğe toz kondurmamak için çarnaçar savaş gemilerini yığdı Doğu Akdeniz'e. Ama ülkesindeki savaş karşıtları ayağa kalkınca abuk sabuk bir laf daha etti: "Çok, çok hafif vuracağım."
Bir şey değiştirmeyip diktatörü yerinde bırakacak kadar hafif vurulacaksa, bölgeyi yakacak bir yangın tehlikesini yaratmanın anlamı yoktu. Ancak çare de yoktu; Süper güç saldırı pozisyonuna girmişti artık.
O ara gazetecilerin "Ne olursa saldırıdan vazgeçilir?" sorusunu yanıtlarken Obama'nın sağ kolu Dışişleri Bakanının ağzından bir başka cevher döküldü: "Ah, Esat kimyasal silahlarını teslim etse... Etmez ki..."
Karşısındakilerin açmazını kıs kıs gülerek seyreden Putin o sağ kolu kapıverdi. "Tamam, haklısınız, ben ona teslim ettiririm" diye eğilip süper gücü üstünden aşırdı, attırdı imzayı bir kof anlaşmaya. Şimdi Esat yerli yerinde. Ham hum şoroloplarla kan festivalini daha kaç yıl uzatacağının hesaplarını yapmakta. Obama tuş. Putin ellerini ovuşturuyor.
Peki, ne olacak? Dünya sürgit sineye mi çekecek bu rezaleti? Bizi de ofsaytta bıraktığını düşünen Putin'e dur diyebilecek güç yok mu?
Var. Biz varız. Onun judo oyununu bir başka judo ustalığıyla bozmaya başlayabiliriz.
Gelinen durumda güreşin minderi BM Güvenlik Konseyi. Putin oradaki veto hamlelerine güveniyor. Ama açık verdiği, çelmelenebileceği yer de orası. Çünkü konseydeki beşli saltanatın yepyeni ortamda sürüp gitmesi iki yüze yakın ülkenin gözüne batıyor.
Biz zaten en yetkili ağızlardan karşı çıktık o açık anakronizme. Sesimizi daha gürleştirmeli, hak arayışını kampanyaya dönüştürmeli, egemenlik taslayan bütün güçlerin altından minderin çekilmesine öncülük etmeliyiz.
Büyük düşünelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA