Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK ERDURAN

Atan için tehlikelidir tekme

İnsan topluluklarının davranışları zoolog gözüyle incelenince tersliklere akıl erdirmek kolaylaşıyor. Zekâsı en gelişmiş canlılar olan primatlar içinde en yakın akrabamız şempanzelerle birlikte doruktayız. Birbirini öldürenlerin de yalnız iki türümüz olduğunu söylemiştim. Savaşlardan vazgeçemeyişimizin nedenidir.
Bereket versin madalyonun öteki yüzü de var. Bir şempanzenin başı sıkışırsa, örneğin düştüğü çukurdan çıkamayıp viyaklarsa, sürü içindeki gerginlik ve düşmanlıklar askıya alınır. Hepsi yardıma koşar, ağaç dalı kırıp uzatarak kurtarırlar kazazedeyi. Öyle özellikleri de paylaşıyor, felaket karşısında husumetleri unutup ortak insanlıkta birleşebiliyoruz.
Bir Rus bilimsel araştırma gemisi güney kutbunda buzlar arasında sıkışıp kalınca Çin ve Avustralya buzkıranları imdada koştu. Onlar da buzları aşamadı ama gemideki mürettebatı ve değişik etnik kökenli uzmanları helikopterle taşıya taşıya kurtardılar. On günden uzun süren zor bekleyiş ve uğraşlar boyunca çeşitli rekabet içindeki insanların kardeşçe dayanışmaları ve telsiz konuşmalarında herkesin yeni yılını neşeli şarkılarla kutlamaları görülecek şeydi.


***

Ülkemizde içgüdülerin hangi yanı ağır basmakta? Görüntüler parlak değil.
"Hayvanlar koklaşa koklaşa, insanlar konuşa konuşa" denilmiş. Kişinin can düşmanı bile görüşme önerse, söyleyeceğini dinlemek gerekir. Bizim bir bakanımız sokakta yardımcılarıyla yürürken balkonda gördüğü vatandaşlarına sesleniyor: "Çay varsa oraya geleyim"... Yanıt: "İstemez! Çay yok."
Ve bu birçok sayfada "Bakana Soğuk Duş" diye sevinçle haber yapılıyor. Marifet olmakta hışırlık.
Alın bir başka güzellik:
CHP Trabzon İl Başkanı Yavuz Karan bir aday tanıtma töreninde konuşurken Başbakan için "Hırsızdan kahraman olmaz" demiş. "İstifa ederse Türkiye rahatlamaz. Türkiye'nin rahatlaması için Sayın Başbakan'ın intihar etmesi gerekir."
Bunu ayrıntılarla haber yapan da ülkemizin "aydın gazetesi"!
Artık rahatı birbirimizin ölümünde arayacağız, öyle mi? Ülkemizde beddua salgını yaratacağız?

***

Nereye varacak derseniz... Orasını saldırıları tırmandırmayı hüner sananlar düşünsün. Benden sadece dede öğüdü yine.
Dövüşün de tekniği vardır. Onu bilmeden "tekme tokat" girişenler kolu bacağı kaptırırlarsa uzuvları için hayırlı olmaz. Kickbox profesyoneli Anderson Silva'nın bile başına geleni duymadınız mı?
O haberin başlığı şöyle:
"Tekme atarken bacağı kırıldı".

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA