Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Siluet ve değişim

SABAH'TAN MEKTUP

Bu satırları İstanbul'un siluetinin sisler arasında kaybolduğu bir saatte yazıyorum.
7 ay sonra eski yerimize taşınınca, "Ne kadar değişmiş" diye mırıldandım.
Hayır, "Barbaros Bulvarı Cam Han No.153"te, SABAH Yazı İşleri'nin yer aldığı 7'nci katı değil, odamdan seyrettiğim sevgili İstanbul'u kastediyorum.
Elbette, Yazı İşleri katımız da tepeden tırnağa yenilendi. Daha ferah, daha modern bir mekândayız artık. Ama 7 ay boyunca yenileme çalışmalarını yakından gözlediğim için, 7'nci kattaki değişimin benim gözümde keşfedilmemiş hiçbir sürprizi yoktu.
Oysa İstanbul'daki değişim öyle mi...
Odam Beykoz sırtlarından Bostancı'ya kadar aşağı- yukarı 200 derecelik panoramik bir görüntü sunuyor.
7 ay önce geçici olarak birinci kata inerken, örneğin Beykoz sırtları dümdüzdü. Düz ve yeşil. Şimdi o yeşilliklerin ötesinden bir gökdelen kafasını uzatıyor.
7 ay önce Ortaköy Vadisi'nde bir dizi inşaat vardı. Şimdi bir bölümü bitmiş; koca koca bloklar olmuş.
7 ay önce Zorlu Center'ın henüz birkaç katı çıkılmıştı; şimdi göğü deliyor.
İç çektim. Çünkü insan ister bir ağaç olsun, ister huzur verici bir yeşillik, ister boş bir tepe; yitirdiklerini uzun süre özlüyor. Buna karşılık, kazandıklarına çok çabuk alışıyor.
Hem sonra, tüm bu inşaatlar, plaza'lar, center'lar, İstanbul'un silueti için bir kazanç mı? "Tarafsız" kalayım, cevabı şehircilik mimarlarına bırakayım.

***

SABAH, biliyorsunuz, Pakistan'da geçen yıl yaşanan sel afetinde olduğu gibi, bu yıl Somali'deki açlıktan kitlesel ölüm trajedisinde de (Yoksa utancında mı demek daha doğru olur) devletle birlikte felaket bölgesine elini uzattı.
Sadece toplanan yardımları değil, felaketi Türk ve dünya kamuoyuna günü gününe yansıtabilmek için muhabir ve foto muhabirinden oluşan ekiplerimizi de Somali'ye gönderdik.
Ve de trajedinin unutulmaması için Somali'deki açlığın arkadaşımız Emin Özmen'in objektifine yansıyan görüntülerini bir kitapta topladık. Ayrıca o kitapta yer alan fotoğrafların onlarcasıyla bir de sergi düzenledik.
İstanbullular ve yolu İstanbul'a düşecek olanlar Taksim Metrosu'ndaki sergiyi 10 Kasım'a kadar gezebilirler.
Sergiye gelemeyecek olanlar ise "Turkuvaz Yayınları"ndan çıkan kitabı edinebilirler.
***

Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğimle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA