Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Hacettepe ve Hürriyet

SABAH'TAN MEKTUP

Daha önce birkaç kez yazdım; Türk basınında SABAH kadar sağlığa önem veren, sağlık haberlerine hemen her gün bir sayfa ayıran başka gazete yok.
Bu çerçevede elbette Hacettepe Üniversitesi'ndeki çifte kol, çifte bacak ve yüz nakliyle dünya tıp literatürüne girmeyi amaçlayan ama dünya tıp tarihinin en trajik deneylerinden birine imza atan ekibin öyküsüyle de en geniş ve sürekli biçimde ilgilenen SABAH oldu.
Operasyonun hem perde önüyle, hem de perde arkasıyla...
Zira perde arkasında bir dizi tuhaflık dikkatimizi çekti.
Önce yüz naklinde: SABAH daha naklin ikinci günü, "Bu yüze nakil gerekiyor mu" sorusunu ortaya attı. Naklin yapıldığı Cengiz Gül'ün ameliyat öncesi fotoğrafının eşliğinde. Nitekim, dün manşetten duyurduğumuz haber kuşkularımızı doğruladı: Yüz nakli yapılacak hastayla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı'na verilen raporda yanıltıcı bilgiler yer alıyordu.
Sonra çifte kol ve çifte bacak nakli yapılan hastanın ölümüyle sonuçlanan operasyona da el attık. Bedeninin neredeyse yarısını yitirmiş, bu nedenle kalp fonksiyonları zayıflamış bir hastaya böylesine cüretli bir nakil şart mıydı? Tıp literatürüne girme sevdasıyla yanıp tutuşmak yerine daha soğukkanlı tercih yapılamaz mıydı? Örneğin, çifte kol bir hastaya, çifte bacak bir başka hastaya nakledilemez miydi?
Cevapları, hekimliğin vicdanına ve Sağlık Bakanlığı'nın açtığı soruşturmada ulaşılacak bulgulara ve sonuçlara havale ediyorum.

***

Geçen hafta yurt dışındaydım; o nedenle dönüşümde haberim oldu. Hürriyet'in okur temsilcisi bize sataşmış.
Konu: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Yunan mevkidaşı Yorgu Papakonstantinu ile yaptığı görüşmeyi konu alan habere attığımız başlık: Komşu yalvardı, vanaları açtık.
Hürriyet, sağolsun, bizim açığımızı yakalamak gayretiyle birinci sayfadan öyle bir haber yayınladı ki, her şeyi eline yüzüne bulaştırdı. Örneğin, Yunan Enerji Bakanı olarak Papakonstantinu yerine, Tina Birbili'yi gösterdi. Oysa aylar önce Birbili bu görevi Papakonstantinu'ya devretmişti ya da kabine değişikliğinde devretmek zorunda kalmıştı.
Atina Temsilcimiz Stelyo Berberakis, Hürriyet'in bu gafını konu alan bir haber geçti. İster inanın, ister inanmayın; böyle bir talebimiz olmadığı halde.
Haber anlaşılan Hürriyet'in canını yakmış olmalı ki, okur temsilcisi sözü dönüp dolaşıp bizim başlığa getirdi.
O arkadaşa sadece bir soru yönelteceğim: Başlığımız tırnak içinde mi ki, Bakan Yıldız'a atfetti? Biz Yıldız'ın açıklamalarından yola çıkarak bir yorum başlık attık, hepsi bu.
Tırnaklı ve tırnaksız başlıklar arasındaki farkı bilmiyorsa o okur temsilcisi; ben ne diyeyim? Gazetesi düşünsün...
Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğimle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA