Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Uçlara savrulmak

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu Sosyalist Parti'nin adayı François Hollande'ın önde bitirmesine bakarak sakın Fransa'nın sola kaydığı sonucunu çıkarmayın
.
Fransa merkezden uçlara savruldu. Aşırı sağcı "Ulusal Cephe"nin yüzde 18 oyuna radikal solcu "Sol Cephe"nin yüzde 11'ini ekleyin. Bir de "İşçi Mücadelesi", "Antikapitalist Yeni Parti" ve "Cumhuriyet Ayağa Kalk" gibi oluşumların adaylarının oylarını katın. Toplam: Yüzde 32'nin üstünde. Yani, her üç Fransız'dan biri aşırı uçların adaylarına oy verdi. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin 5 yıllık iktidarının eseri bu...

***

Sarkozy, 2007'deki seçim kampanyası boyunca "Fransa'yı erken kalkıp çok çalışanların diyarı yapacağı" vaadinde bulundu.
Ama 6 Mayıs 2007 gecesi seçim zaferini Fransa'nın en zengin işadamlarıyla Paris'in en pahalı restoranı "Fouquet's" te kutladı.
Onun 5 yıllık iktidarında insanlar erken kalktı ama çalışacak iş bulamadı. İş bulabilenler düşük ücrete razı oldu. İşini koruyabilenler gelirlerinin azalmasına boyun eğdi.
Sonuç? Bugün her üç Fransız ailesinden biri zorunlu sağlık giderlerine para ayıramıyor. Yani doktora gidemiyor, ilaç alamıyor.
Bugün her dört Fransız gencinden biri işsiz. Cebinde parlak diplomalarla aylak aylak dolaşıyor.
Bugün her beş Fransız'dan biri yoksulluk sınırında veya altında yaşamını sürdürmeye çalışıyor.
Buna karşılık 2007'de Sarkozy'nin "Fouquet's"teki zafer gecesi yemeğine katılan işadamları, beş yılda servetlerini ikiye katladılar.
***

Bu bilanço, böyle bir tablo, umudunu yitirmiş halkı uçlara savurmaz da, ne yapar?
"Ulusal Cephe"nin lideri ve adayı Marine Le Pen'e (Hani şu Fransa'nın en ünlü faşisti veya Nazisi Jean-Marie Le Pen'in kızı) toplumun hangi kesimleri oy verdi? Buyurun sıcağı sıcağına yapılan kamuoyu araştırmalarının sonucu:
İşçilerin yüzde 29'u Marine Le Pen'i tercih etti! "Ne sağcıyım ne solcuyum" diyen kesimin yüzde 36'sı Le Pen'e yöneldi. Genç kesimin yüzde 26'sı oyunu Le Pen'de topladı. Esnaf ve sanatkârların yüzde 25'i Le Pen'e mühür bastı...
Yoksulların ve yoksullaşan orta sınıfın adayı oldu Marine Le Pen.
Sarkozy'nin 5 yıllık iktidarının marifeti bu.
***

Seçimlerin ikinci turunun yapılacağı 6 Mayıs'a kadar Sarkozy göreceksiniz Marine Le Pen'in tabanının, yani aşırı sağın, sağ ucun oylarını kendine çekmek için her türlü taklayı atacak. Söylemlerini ve vaatlerini daha da keskinleştirecek. İktidarını korumak için ateşle oynamayı göze alacak. Fransa'yı daha da bölecek.
Zaten başladı bile. Dün o yüzde 18'lik kitleye "Sesinizi duydum" diye ilk mesajı gönderdi.
Fransa'yı iyi izleyin, çünkü muhteris Sarkozy yüzünden tehlikeli sulara sürükleniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA